L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes haurà d'anar a judici pel cas del seu màster de la Universidad Rey Juan Carlos, segons publica El Independiente. La jutgessa que instrueix el cas ha tancat la investigació i això deixa Cifuentes com a possible autora d'un delicte de falsificació de document públic.

Aquest escàndol no va forçar Cifuentes a dimitir, atès que finalment va deixar el càrrec quan es van fer públics uns vídeos on apareixia robant cremes en un supermercat.

La titular del Jutjat d'Instrucció 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, dona deu dies a les acusacions perquè sol·licitin l'obertura de judici oral o el sobreseïment de la causa, segons diu la interlocutòria.

Per aquest mateix delicte la magistrada també processa el catedràtic Enrique Álvarez Conde, director de l'organisme de la Rey Juan Carlos que impartia el màster; la professora Cecilia Rosado, que ha confessat que va falsificar l'acta de la suposada defensa del treball de final de màster, i María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid.

Declaració "poc creïble" de Cifuentes

En la interlocutòria, la instructora considera que "no van ser creïbles" les manifestacions que l'expresidenta madrilenya va fer al jutjat, en què va afirmar que havia fet el treball i que el va defensar públicament davant d'un tribunal. "És significatiu que no conservi còpia del treball, ni dels successius esborranys, ni de qualsevol correu electrònic en el qual l'enviï a un professor perquè l'hi corregeixi", recull la interlocutòria. 

Falsificació de l'acta i de les signatures

En la interlocutòria, la jutgessa avança fets que han quedat provats indiciàriament, entre els quals, que quan Eldiario.es va publicar la notícia va donar ordre a Maria Teresa Feito perquè fabriqués els documents necessaris per justificar que havia cursat el màster amb normalitat i superant tots els tràmits necessaris per obtenir el títol, inclosa la defensa del treball de final de màster. En aquell moment, Feito era assessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid (va dimitir al maig).

També mostra que el que va ser director de l'Institut de Dret Públic, Enrique Álvarez Conde, va donar instruccions per fabricar una acta de defensa del treball de final de màster de Cifuentes, inventant-se la data, el títol del treball i la composició del tribunal. Fins i tot es van arribar a falsificar signatures dels suposats membres d'aquest tribunal. 

El mes passat, la jutgessa va dictar el sobreseïment del cas pel que fa als delictes de prevaricació i suborn impropi, però va indicar que seguiria investigant si hi havia falsificació documental en el cas del treball de fi de màster de l'expresidenta madrilenya.

Cifuentes no ha tingut tanta sort com l'exministra de Sanitat Carmen Montón, a qui aquest dimecres han comunicat que s'ha arxivat la investigació per presumptes delictes de suborn impropi i prevaricació en relació amb el seu títol de postgrau. El president del PP, Pablo Casado, també es va salvar de ser investigat quan a l'octubre el Suprem va acordar no investigar-lo per les irregularitats amb el seu màster.