Chacón considera que el PP

El PP ha renunciat a portar la reforma constitucional al seu programa i en diverses ocasions ha manifestat que no ho veu una prioritat. Carme Chacón, però, creu que la oposició –on està segura que anirà a parar el PP després dels comicis– "dóna una altra visió de les coses". Per això creu que els populars acabaran donant suport a la reforma constitucional, perquè "qui no ho vegi es quedarà fora de joc". "Sempre van tard", ha dit la candidata del PSC a les eleccions generals, "però arriben", i ha posat com a exemple la llei del divorci i del matrimoni homosexual. "No crec que es quedin fora de joc", ha afegit, i ha considerat que José Manuel García-Margallo ja ha obert la veda.

Punts d'acord amb Ciutadans

En aquest línia s'ha felicitat que Ciutadans també defensi la reforma constitucional, amb qui també coincideix que cal un nou sistema de finançament que respecti la ordinalitat i la solidaritat interterritorial.

Chacón ho ha dit en la presentació del manifest socialista per a les eleccions generals que, a més del nou sistema de finançament, que considera que s'ha d'aprovar de forma "imminent", sense que "calgui esperar" la reforma constitucional, també inclou mesures com ara una "llei que respecti la pluralitat lingüística", derogar la reforma laboral i derogar la LOMCE entre d'altres. De la llei d'educació ha dit que els socialistes aspiren a un pacte "per a les properes generacions".

Ciutadans també ha considerat urgent en diverses ocasions arribar a un acord estable sobre educació, "que respecti la igualtat d'oportunitats i no de resultats", i en aquest sentit s'han mostrat contraris a blindar competències lingüístiques per a Catalunya.

"Mas s'agafa a la poltrona"

La candidata socialista diu ser conscient que "s'han acabat els temps de majories absolutes com les d'Aznar i Rajoy" i que el possible fraccionament, segons les enquestes, dels resultats electorals, "obligarà a dialogar" a les forces polítiques, cosa que ha celebrat.

En canvi, ha lamentat la falta de diàleg, diu, que hi ha a Catalunya, i la situació de "bloqueig" que considera que atorguen "els vots independentistes" i d'"immobilisme" que atribueix als vots al PP. "És insòlit que Artur Mas vengui Catalunya esperant el suport de la CUP i s'aferri a la poltrona sabent que portem dos mesos sense govern i amb una situació d'emergència social", ha criticat.

Chacón ha recordat que la proposta de la sociovergència és sobre la taula, una opció que ha anomenat "de majoria catalanista", encapçalada per Miquel Iceta, i que comporta "abandonar la via de la il·legalitat" que atribueix al full de ruta independentista de Junts pel Sí.