En plena pugna entre el poder executiu i el poder judicial, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) tenia un tema candent sobre la taula: la proposta de l'exministra Dolores Delgado com a nova fiscal general de l'Estat. Després del terratrèmol obert per Pablo Iglesias, qüestionant el paper de la justícia espanyola a Europa, la judicatura ha deixat la seva empremta. És cert que el ple del CGPJ ha validat la candidatura, limitant-se a constatar que compleix amb tots els requisits formals. Això sí, aquest cop ha evitat considerar-la "idònia", a diferència del que havia fet amb els seus predecessors. Ha rebut dotze vots a favor i set en contra. Hi ha un vot particular i diversos vots concurrents (que estan d'acord amb la decisió però matisen).

Segons han informat des del CGPJ, en la reunió del ple d'aquesta tarda només s'ha votat la proposta d'informe del president de l'òrgan, Carlos Lesmes, que es limitava a considerar que Delgado, fiscal de carrera, compleix els "requisits legals exigits per al càrrec de Fiscal General de l'Estat". Aquests requisits són ser jurista de nacionalitat espanyola amb reconegut prestigi i amb més de quinze anys d'exercici efectiu de la professió.

El vot particular, al qual s'han adherit els set vocals que han votat en contra, considera que Delgado "no és idònia per desenvolupar el càrrec i les circumstàncies que concorren en ella creen una aparença de vinculació amb el poder executiu que no contribueix a la percepció de la independència de la Fiscalia".

 

A diferència de les anteriors ocasions, el CGPJ evita considerar la candidata "idònia" per a la responsabilitat. Concretament, en el cas dels últims quatre fiscals generals, el CGPJ concloïa que els mèrits dels seus currículums "determinen l'afirmació de la seva idoneïtat per a l'obtenció del nomenament". Aquesta fórmula s'ha substituït.

No s'havien vist tants vots en contra. La seva predecessora, María José Segarra, a proposta de Sánchez, va ser avalada per unanimitat del ple del CGPJ. Els fiscals proposats pel PP Eduardo Torres-Dulce Consuelo Madrigal també van rebre el vistiplau de tots els vocals. En el cas de Julián Sánchez Melgar i José Manuel Maza només va haver-hi un vot en contra.

Amb aquest informe preceptiu, però no vinculant, la proposta torna a la taula del Consell de Ministres per al seu nomenament definitiu. Abans, però, Delgado haurà de comparèixer davant de la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats.

Guerra judicial-executiu

El passat dimarts, en la seva primera reunió, el Consell de Ministres de la coalició va aprovar la proposta de la ministra sortint de Justícia, Dolores Delgado, com a nova fiscal general de l'Estat. Malgrat la contrastada trajectòria de Delgado com a fiscal, el terratrèmol estava garantit. La dreta ja va avançar d'immediat que portaria el nomenament davant dels tribunals, judicialitzant contra la voluntat de desjudicialitzar.

Enmig, el vicepresident segon Pablo Iglesias va obrir un front amb el poder judicial, en assenyalar la "humiliació" de la justícia espanyola a Europa en les qüestions relatives al procés, com la sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras o el fracàs de les euroordres. El CGPJ va respondre amb una inèdita declaració institucional, demanant "mesura" al nou executiu. La Moncloa va sortir en defensa del seu integrant.