Primer enfrontament entre el nou govern de coalició d’esquerres i l’aparell de l’Estat. Tan sols dos dies després de la formació de l’executiu, el Consell General del Poder Judicial ha sortit el pas per demanar “mesura” a Pablo Iglesias, després que es mostrés crític amb el paper de la justícia espanyola, que havia estat “humiliada” a Europa. Poc més d'una hora després, el govern espanyol ha reaccionat fent pinya amb el secretari general de Podemos. Si bé evita entrar en confrontació directa amb la judicatura, l’executiu de Sánchez sí que surt en defensa de la llibertat d’expressió i el dret a la crítica.

En el seu comunicat, La Moncloa sosté que "el Govern considera que és temps de dialogar i aportar acords que reforcin les nostres institucions", i que "és deure de tots vetllar pel correcte funcionament de la Justícia i contribuir d'aquesta manera a posar a el dia els seus òrgans de govern, evitant que la seva acció es ressenti pel bloqueig". I afegeix: "En aquesta actitud de diàleg, dins el respecte a la llibertat d'expressió i el dret a la crítica, tal com reconeix el CGPJ en el seu comunicat, és on està el govern i on demanem que també estigui l'oposició".

En una entrevista a Antena3 aquest dimarts a la nit, Pablo Iglesias va criticar que la judicialització del conflicte polític català estava "fent molt mal a la imatge d'Espanya a Europa" després d'algunes decisions de tribunals europeus. "Això és una humiliació", va arribar a dir el vicepresident espanyol, que feia referència tant a la decisió del Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d'Oriol Junqueras com al fracàs de les euroordres contra dirigents independentistes.

Davant d'això, la Comissió Permanent del CGPJ en ple, amb Carlos Lesmes al capdavant, ha fet pública una declaració institucional. El poder judicial demana "moderació, prudència i mesura i responsabilitat institucional per evitar la utilització política de la justícia o el qüestionament de la independència, la imparcialitat i la professionalitat dels jutges i magistrats que integren el poder judicial".