Nova polèmica entorn de la cerimònia de lliurament de despatxos als nous jutges de l'Escola Judicial de Barcelona. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no ha convidat la consellera de Justícia, Ester Capella, a l'acte. No hi haurà, per tant, cap representant del Govern a l'acte institucional, quan sempre hi ha estat present.

Fonts del Govern han explicat a l'ACN que si es tractés d'una decisió intencionada seria un menyspreu per a les institucions de Catalunya i tots els ciutadans que representen. El Govern va assistir per últim cop a l'acte institucional l'any 2017, tant el 2018 com el 2019 (a Madrid) no van anar-hi cap representant de la Generalitat en protesta per la repressió contra l'independentisme.

L'acte tindrà lloc per primer cop a la seu de l'Escola Judicial i estarà presidit pel president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, i no per Felip VI per decisió del govern espanyol.

Autoritats espanyoles

Sí que està prevista l'assistència del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo; la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos.

El govern espanyol ha justificat l'absència del rei per motius de seguretat. Aquest fet ha provocat una topada frontal del Poder Judicial amb el govern de Pedro Sánchez. El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial ha decidit que durant el seu discurs en l'acte mostrarà el malestar d'aquest òrgan i de la carrera judicial.

Fonts del CGPJ han confirmat que la decisió s'ha acordat aquest dijous a la comissió permanent del CGPJ. Per tant, està previst que Lesmes exposi avui la posició oficial de l'òrgan de govern dels jutges durant el seu discurs. Des de l'òrgan recorden que fa 20 anys que el monarca assisteix a l'acte i que, tot i que inicialment estava confirmada la seva presència, la Casa Reial els ha comunicat que no hi aniria. Aquesta decisió ha aixecat polseguera en diverses associacions de jutges.

L’Associació Professional de la Magistratura (APM), majoritària entre els jutges, amb més de 1.400 associats, ha “exigit”, a través d’un contundent comunicat, que el govern espanyol aclareixi “les veritables raons” de l’absència del Rei i “adopti les mesures necessàries per vetllar pel normal desenvolupament de l’acte i per la seguretat i integritat física de tots els assistents i, en particular, dels companys que integren la nova promoció de jutges”.