Nova absència del rei, Felip VI, a Barcelona i, aquest cop, renunciant a un dels actes que presidia cada any: el lliurament dels despatxos a la nova promoció de jutges. L'acte se celebrarà divendres, quan està a punt de saber-se la decisió del Tribunal Suprem sobre la inhabilitació del president, Quim Torra, i el presidirà el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, segons ha anunciat aquest dimecres el CGPJ a través d'un comunicat.

Precisament, la decisió del monarca d'absentar-se per primer cop d'aquest acte s'ha interpretat com un indici més que la sentència sobre el recurs de Torra es podria fer pública abans d'acabar aquesta setmana, i per la voluntat d'evitar que el monarca es pugui veure embolicat en les protestes arran d'una possible inhabilitació del president.

Rei auditori acte judicial Alcazar 09 04 2018

El rei Felip VI durant l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges a l'Auditori el 2018 / Sergi Alcàzar

Seu Escola Judicial

Des del 1997, quan es va inaugurar a Vallvidrera l’Escola Judicial, aquest acte se celebrava any rere any a Barcelona i sota la presidència del monarca, que després de lliurar els despatxos compartia un refrigeri amb els nous jutges i les seves famílies.

Això no obstant, l’any passat ja es va produir la primera excepció, després de 20 anys celebrant el lliurament de despatxos a Barcelona, l'acte es va convocar a Madrid, amb l’argument que se celebrava en el marc de la commemoració dels 40 anys de la Constitució. La jutge degana, Mercè Caso, va considerar un "gran error" aquesta decisió.

Protestes a l'Auditori

L’any anterior, l'abril del 2018, ja amb els líders independentistes a la presó, s’havien produït incidents davant de l’Auditori de Barcelona, seu habitual de la convocatòria. Tot i que el cordó policial va impedir que els CDR s'acostessin a l'Auditori, un centenar llarg d’estudiants de l’Escola Superior de Música (ESMUC), amb seu al mateix edifici, es va plantar a les portes per protestar per la presència del monarca.

Aquest any, el CGPJ ha explicat en el seu comunicat que la nova promoció de jutges, 29 homes i 33 dones, rebran els seus despatxos en un acte presidit per Lesmes, al qual està previst que assisteixin el president del Tribunal Constitucional, Juan José Rivas; el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado.

No hi participarà cap representant del Govern, ni de l'Ajuntament de Barcelona.