El CGPJ ha designat Rafael Mozo com a president interí, tot provocant una bicefàlia en el Poder Judicial. I és que després de la dimissió de Carlos Lesmes, el magistrat Francisco Marín Castán és qui exerceix les funcions de la presidència del Tribunal Suprem. Així doncs, el lideratge del Poder Judicial queda dividit: Mozo, al capdavant de l'òrgan de govern dels jutges; Marín, al capdavant de l'alt tribunal.

El progressista Rafael Mozo era el vocal més antic i ara s'ha convertit en president amb un ampli suport: setze vots a favor i tan sols un en contra, el del moderat Wenceslao Olea. La vocal progressista Mar Cabrejas s'ha absentat de la votació, segons han confirmat fonts jurídiques a Efe i a Europa Press. Les mateixes fonts precisen que Mozo ha estat nomenat suplent del president, però no president com a tal. És per això que les seves funcions no poden ser les mateixes que el president titular del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), perquè actua com a vocal que substitueix la vacant. Sigui com sigui, queda clar que la pràctica totalitat dels vocals rebutgen l'informe encarregat per Lesmes. Un informe que plantejava que el seu substitut en ambdues institucions havia de ser automàticament el president de sala més antic del Suprem, l'esmentat Francisco Marín Castán.

Un conflicte judicial

Aquí és on parlem de bicefàlia al Poder Judicial, perquè Mozo presidirà el CGPJ i Marín presidirà el Suprem. Fonts d'ambdues institucions adverteixen que aquesta divisió pot propiciar un conflicte judicial que es dirimirà a la Sala Contenciosa Administrativa de l'alt tribunal, concretament a la Secció Sisena: és la que coneix els recursos interposats contra els acords de l'òrgan de govern dels jutges. I és que la reforma legal impulsada pel govern espanyol impedeix que un CGPJ amb el mandat caducat no pot fer nomenaments discrecionals a la cúpula judicial, cosa que inclou al president de les dues institucions.

Per la seva banda, Mozo va ingressar a la carrera judicial l'any 1985 i va arribar a l'òrgan de poder dels jutges a proposta del PSOE. L'any 1998 va entrar a l'Audiència Provincial de Madrid i des del 2018 té plaça com a magistrat de la Sala Penal de l'Audiència Nacional. S'ha convertit en el president més inesperat de la història, en part per ser un progressista al capdavant d'un organisme dominat per conservadors. Però la cosa és que resultava inimaginable que a finals del 2018, quan es va acabar el termini per renovar el CGPJ, que Lesmes seria substituït per un vocal del seu propi consell.