La Comissió Permanent del CGPJ ha informat favorablement perquè el jutge de l'1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer, rebi la Creu de Sant Ramon de Penyafort, la més alta distinció per a un jutge, a títol pòstum. La proposta està impulsada per la Junta de jutges i jutgesses de penal de Barcelona i ha estat el TSJC qui l'ha fet arribar al CGPJ. La imposició de la medalla, però, dependrà de l'aprovació final del Ministeri de Justícia.

Ramírez Sunyer va morir el passat 4 de novembre i era el titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, responsable d'investigar els preparatius del referèndum. Entre d'altres mèrits, els jutges destaquen "la independència, la imparcialitat i integritat", així com per la seva "tasca callada i constant en el compliment dels deures judicials".

El president del Tribunal Suprem i del mateix CGPJ, Carlos Lesmes, va assegurar després de la mort de Ramírez Sunyer a través d'una carta, amb un to molt personal i d'amistat, que va canviar el rumb d'Espanya.

La comissió permanent també ha informat favorablement per concedir el mateix reconeixement a Luis Fernando Martínez Zapater, que va ser magistrat de la secció sèptima penal de l'Audiència de Barcelona i va morir el desembre del 2017.