El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va fer arribar divendres passat un emotiu reconeixement al jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, mort la matinada de diumenge i que des del jutjat d’instrucció número 13 va investigar els preparatius del referèndum de l’1-O. A través d’una carta a la qual ha tingut accés El Nacional, Lesmes subratlla les "dimensions heroiques" de la feina del jutge en un ambient "hostil". Fonts judicials consultades per aquest diari atribueixen la carta a un intent d’estar “a prop d'ell humanament” davant de l'agreujament de la seva malaltia.

En la carta, amb un to molt personal i d'amistat, Lesmes recorda que Ramírez Sunyer va decidir canviar el rumb de la seva carrera d’enginyer per la de jutge i assegura: “En fer-ho vas canviar el de la història mateixa del nostre país. I aquí hi ha part de la teva grandesa”.

Lesmes assegura que reorientar la carrera d’enginyer i superar una dura oposició “per servir la justícia” representa una “empenta i un alè realment inusitat”. “Tu has donat proves sobrades d’aquesta empenta i aquest coratge en moltes circumstàncies difícils”, assegura, per afegir més endavant: “Però aquest compliment adquireix dimensions heroiques quan tot el que t’envolta es converteix en hostil”.

Carta Lesmes

Carta Lesmes

“Penso que és en aquest precís moment quan l’home comença a ser la mesura de totes les coses i a donar també la mesura de si mateix”, relata. En aquest sentit, Lesmes assegura a Ramírez Sunyer que s’ha convertit en "la mesura de tots nosaltres, els jutges”. “Un referent per a tots nosaltres”, rebla.

“I així, et transmeto el meu més profund respecte i admiració per la teva persona; per la persona que és capaç de perseguir tan tenaçment allò en què creu, el que constitueix la seva il·lusió i la seva meta: el servei a la justícia i a l’Estat, a Espanya, i el compliment del deure que aquest servei implica”.

La carta conclou agraint al jutge que sigui com és i que defensi l’estat de dret i la justícia “sense vacil·lacions ni pors en temps tan convulsos”.