Centenars de persones s'han concentrat des de les 19 hores a les portes de la Ciutat de la Justícia de Barcelona després de la detenció de l'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, que ha retornat a Catalunya aquest dimarts. L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, el Consell de la República i Alerta Solidària han reaccionat a la detenció amb immediatesa i han convocat aquesta manifestació per protestar contra el fet que hagi estat detinguda cap a les sis de la tarda prop de la Catedral de la capital catalana. A la convocatòria hi han assistit dirigents i diputats de Junts per Catalunya, encapçalats per Jordi Turull; diversos membres de la CUP, com ara Eulàlia Reguant o Xavier Pellicer, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i en el cas de l'ANC, la seva presidenta Dolors Feliu ha liderat la comitiva. Els concentrats han cridat "Clara Ponsatí, llibertat", "Independència", "Puigdemont, el nostre president" i algun espontani crit d'"Aragonès, dimissió". Cap a tres quarts de vuit del vespre, han tallat la Gran Via de les Corts Catalanes, a l'altura de la Ciutat de la Justícia. A les vuit, ha arribat la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés (ERC).

🔴 Clara Ponsatí torna a Catalunya, DIRECTE | Detinguda pels Mossos i última hora

Cap a les 16:15 hores, ha transcendit que l'eurodiputada Clara Ponsatí ha creuat aquest dimarts la frontera i ha entrat a Catalunya per Perpinyà amb cotxe, tal com ha pogut saber ElNacional.cat. D'aquesta manera, Ponsatí ha posat fi a més de cinc anys d'exili, un camí que va emprendre a finals d'octubre de 2017. Des de la derogació del delicte de sedició, Ponsatí, de la mateixa manera que Marta Rovira (secretària general d'ERC), està processada pel delicte de desobediència, que no comporta presó. Poc després, des del Col·legi de Periodistes, l'exconsellera ha fet una valoració d'aquesta decisió i ha subratllat que no ha vingut per fer "cap pacte amb l'Estat", sinó precisament a "continuar el combat". Alhora, ha destacat que, si era detinguda, aquest moviment seria "il·legal" per la seva condició d'immunitat en tant que eurodiputada.

Clara Ponsatí mostra la seva credencial d'eurodiputada abans de ser detinguda

Precisament, en acabar la compareixença, Ponsatí —acompanyada de Gonzalo Boye— es dirigia a peu fins al Born, on hi ha l'oficina europarlamentària que tenen juntament amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el conseller a l'exili, Toni Comín. Arribant a prop de la Catedral de Barcelona, un agent de paisà dels Mossos d'Esquadra l'ha aturat i li ha assenyalat que l'hauria "d'acompanyar". L'advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, ha reclamat a l'agent l'ordre de detenció, però el mosso li ha al·legat que necessitaven "un lloc tranquil". En aquell instant, Ponsatí ha mostrat la seva credencial d'eurodiputada per defensar que la seva detenció és "il·legal" i s'ha dirigit als periodistes que l'envoltaven: "Està intentant detenir una eurodiputada que té immunitat". Alguns dels manifestants presents han exclamat contra els Mossos: "Deixeu estar a la Clara" i "vergonya".

La policia catalana ha traslladat Ponsatí fins al jutjat de guàrdia, on se li notificarà que se l'ha detingut per l'ordre del jutge Pablo Llarena. Amb quasi tota probabilitat, serà deixada en llibertat pendent de ser citada a Madrid. Si no es presentés a Madrid, es tornaria a activar l'ordre de detenció i la traslladarien fins a la capital de l'Estat.

En una atenció als mitjans des de la Ciutat de la Justícia, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha denunciat que la detenció de Clara Ponsatí és "il·legal": "Fa un dia, podia caminar lliure per tota Europa; arriba a Catalunya i en mitja hora la detenen". Per a Turull, es tracta d'una nova "onada de repressió" amb una "cúpula judicial desbocada". "Se l'acusa d'un delicte que no té com a conseqüència la privació de llibertat i resulta que pot passejar per tota Europa menys per l'Estat". Des de la CUP, Carles Riera ha reclamat "l'alliberament immediat" de Clara Ponsatí i considera que la seva detenció "ha posat en evidència el conflicte entre els drets democràtics fonamentals i l'ordre de detenció del jutge Llarena". En aquesta línia, ha indicat que "s'ha vulnerat" la seva immunitat com a eurodiputada i ha titllat de "lamentable" que el Govern "no hagi donat la cara". "Demanem assumpcions de responsabilitat al Govern", ha insistit Riera. Per als cupaires, "davant aquesta repressió, la millor resposta és la lluita".

Òmnium, ANC i Consell per la República clamen per la llibertat de Ponsatí

Davant la Ciutat de la Justícia s'hi han concentrat representants d'Òmnium Cultural, l'ANC i el Consell per la República. El president d'Òmnium, Xavier Antich, atribueix la detenció de l'exconsellera Clara Ponsatí a la justícia espanyola. "Atempta de manera molt directa contra la immunitat de l'eurodiputada i és un nou atac contra la democràcia d'un estat espanyol que continua vulnerant drets fonamentals", ha dit des de les portes de la Ciutat de la Justícia. Per altra banda, Dolors Feliu ha denunciat la "pantomima" de detenció "il·legal" de Clara Ponsatí. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha destacat la "fortalesa" de l'exconsellera i eurodiputada per tornar de l'exili directament a Catalunya "sense passar abans per Madrid a veure Llarena". Feliu ha subratllat que Ponsatí ha tornat amb la "legitimitat de formar part del govern de l'1-O i amb la d'eurodiputada", i ha esperat que sigui deixada en llibertat "perquè té immunitat parlamentària".

Finalment, El Consell per la República ha alertat Espanya que la detenció de Clara Ponsatí enceta un conflicte amb la Unió Europea. El portaveu de l'entitat, Antoni Castellà, ha considerat aquesta decisió "molt i molt greu", i ha recordat que l'exconsellera té "immunitat de mobilitat reconeguda" en tant que eurodiputada. Castellà ha recordat que Ponsatí ha d'assistir demà dimecres al ple del Parlament Europeu. "Per tant, l'estat espanyol ha creuat una ratlla amb la Unió Europea. Fins ara hi havia un conflicte entre Espanya i Catalunya, a partir d'avui també hi és entre Espanya i la UE", ha assegurat Castellà.