L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha estat detinguda aquest dimarts pels Mossos d’Esquadra quan passejava per la plaça de la Catedral, a Barcelona. Un agent de paisà s’ha identificat i l’ha detingut, mentre l'exconsellera, que ha retornat de l'exili cinc anys després, li ensenyava el carnet de diputada del Parlament Europeu. Així ha estat el moment de la detenció:  

🔴 Clara Ponsatí torna a a Brussel·les, DIRECTE | Última hora
 

 

La detenció de Ponsatí

Un mosso s'ha apropat a Ponsatí i li ha ensenyat la placa: "Soc dels Mossos d'Esquadra, m'haurà d'acompanyar", ha afirmat, dirigint-se a l'eurodiputada. A continuació, ha demanat a l'exconsellera que pugés a un cotxe blanc. L'advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, ha preguntat a l'agent per l'ordre de detenció, però aquest ha assegurat que allà, entremig de periodistes i manifestants, no li podia ensenyar. "Necessitem un lloc tranquil", ha dit. Ha estat llavors quan l'eurodiputada ha ensenyat el seu carnet del Parlament Europeu. "Ja ho sé", ha repetit l'agent dels Mossos d'Esquadra, en referència a la condició d'immunitat de Ponsatí. 

"Vostè sap que tinc immunitat?", ha preguntat l'exconsellera de la Generalitat al mosso, que ha assentit en forma de resposta. "Sí, ho sé, però nosaltres tenim una ordre de detenció", ha afegit. Quan Ponsatí ha insistit que detenir-la era il·legal, l'agent ha reiterat que necessitaven "un lloc tranquil" per poder parlar. "És tan amable d'acompanyar-me, si us plau?", ha preguntat. L'exconsellera, però, s'ha girat cap als periodistes i ha afirmat: "Està intentant detenir una eurodiputada que té immunitat".  De fons, s'han sentit crits d'alguns manifestants independentistes que han acompanyat l'eurodiputada després de la roda de premsa que ha ofert al Col·legi de Periodistes". "Deixeu estar a la Clara" o "vergonya", han exclamat. Finalment, Ponsatí ha pujat al vehicle de paisà dels Mossos, mentre els concentrats cridaven en contra de la justícia espanyola, i ha sortit en direcció la Ciutat de la Justícia.

Ciutat de la Justícia

Els Mossos d’Esquadra han traslladat l'exconsellera del Govern de Carles Puigdemont al jutjat de guàrdia, on se li notificarà que ha estat detinguda per l’ordre del jutge Llarena. Amb tota probabilitat, serà deixada en llibertat, pendent de ser citada a Madrid. A les portes de la Ciutat de la Justícia, ja s'estan concentrant centenars d'independentistes, així com polítics catalans. 

El retorn de Ponsatí

L'eurodiputada de Junts ha tornat aquest dimarts a Barcelona, posant fi a l'exili que va iniciar l'octubre del 2017. Ponsatí ha entrat a Catalunya per Perpinyà en cotxe i, després de fer una roda de premsa des del Col·legi de Periodistes, ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra. Amb la derogació del delicte de sedició, l'exconsellera, igual com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, està processada només per un delicte de desobediència i l'ordre de detenció contra ella es limita a fer efectiva l'obligació de comparèixer a declarar.