I una altra. La Comissió Europea ha mantingut aquest dimarts una reunió amb una delegació de Vox. I ho ha fet, precisament, per tractar un dels temes que més agrada al partit d'extrema dreta: la immigració. Els ultres ja han impulsat a Catalunya una campanya racista que busca culpabilitzar els migrants de la violència i la inseguretat, i ara han portat aquesta ofensiva a Europa. Després d'una roda de premsa en què hi ha participat el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, i els eurodiputats Jorge Buxadé i Hermann Tersch, la delegació ha estat rebuda pel vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, que entre les seves funcions té la de 'Promoure la Manera de Viure Europea', amb temes centrals com la migració, seguretat o la lluita contra l'antisemitisme, segons ha informat l'ACN.

La polèmica ja està servida pel fet que un representant comunitari s'hagi reunit amb membres d'un partit xenòfob i racista com és Vox. Però encara va més enllà. I és que ahir mateix va destapar-se que el desembre de l'any passat la Comissió Europea va rebre Societat Civil Catalana sense que estigués inscrita al Registre de Transparència de la Unió Europea. Concretament, va ser el comissari de Justícia, Didier Reynders, qui es va reunir amb l'entitat antiindependentista, que no es va registrar fins a finals de gener del 2022. l el codi de conducta intern prohibeix als comissaris reunir-se amb organitzacions que no estiguin registrades. L'eurocomissari de Justícia va defensar ahir que es va reunir amb SCC perquè un eurodiputat de Ciutadans va demanar la trobada. "Vaig rebre la petició d'un eurodiputat que va venir acompanyat d'altres persones", va explicar.

La crítica de Puigdemont

El president Carles Puigdemont ha respost amb indignació a la reunió que la Comissió Europea va mantenir amb Societat Civil Catalana (SCC). Puigdemont ha acusat la Comissió Europea de "passar-se les normes pel clatell" i ha assegurat que comportaments com aquest només serveixen per afeblir Europa. En un altre missatge al seu compte de Twitter, Carles Puigdemont ha compartit la carta que el seu grup al Parlament Europeu va enviar a Dreynders demanant una reunió per parlar sobre l'estat de dret, la qualitat de la justícia espanyola i el seu efecte sobre el català. La carta es va enviar després de la reunió amb Societat Civil Catalana i, des de Junts indicaven: "Esperem que la Unió Europea escolti totes les opinions".

Mesos després, Puigdemont es dirigeix al comissari i li diu: "Mira que hauria estat fàcil de rebre'ns" i afegeix que "no troba mai temps per escoltar els qui vam guanyar les eleccions europees a Catalunya i, en canvi, incompleix el codi de conducta per tal de satisfer un diputat de Ciutadans, que és del seu grup polític". Per la seva banda, la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, veu "inconcebible" que la Comissió Europea "no es reunís durant en set anys amb el Govern" però sí amb el líder del PSC Salvador Illa i associacions com Societat Civil Catalana.