La consellera d'Acció Exterior, Victoria Alsina, veu "inconcebible" que la Comissió Europea "no es reunís durant en set anys amb el Govern" però sí amb el líder del PSC Salvador Illa i "associacions com Societat Civil Catalana". Així s'ha expressat Alsina a Brussel·les en ser preguntada per la reunió que va mantenir el comissari de Justícia, Didier Reynders, amb l'entitat antiindependentista, tot i que no estava inscrita al Registre de Transparència de la UE. El codi de conducta intern de la Comissió Europea prohibeix als comissaris reunir-se amb organitzacions que no hagin estat inscrites al Registre de Transparència de la Unió Europea. 

Pel que fa a l'espionatge massiu a líders de l'independentisme i els seus lletrats, la consellera Alsina ha mantingut una trobada amb l'expresident Carles Puigdemont per examinar com "maximitzar" l'impacte internacional del cas. "És important que tots actuem de forma coordinada", ha explicat a la sortida del Parlament Europeu. La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert també s'ha reunit amb l'eurodiputat cors François Alfonsi per examinar l'impuls d'una macroregió mediterrània, així com per valorar els resultats de les presidencials a França i la situació política a Còrsega. A la tarda, la consellera es trobarà amb el secretari general de la Federació Internacional de Periodistes, Anthony Bellanger, i amb el director de la secció belga francòfona d'Aministia Internacional, Philippe Hensmans.

 

Reacció de Puigdemont

Qui també s'ha referit a la reunió del comissari de Justícia amb Societat Civil Catalana ha estat Carles Puigdemont, que en un seguit de piulades ha retret a l'eurocomissari Didier Reynder que es vegi amb l'entitat antiindependentista i "no trobi mai temps" per trobar-se amb els eurodiputats de Junts que, remarca, van guanyar les eleccions europees a Catalunya. Puigdemont ha criticat que Reynders hagi incomplert el codi de conducta per "satisfer un diputat de Ciutadans, que és del seu grup polític". "Mira que hauria estat fàcil rebre'ns", subratlla l'expresident. Els eurodiputats de Junts van demanar el desembre del 2021 una reunió a l'eurocomissari de Justícia a través d'una carta, just després que Reynders es trobés amb membres de SCC sense estar inscrita al Registre de Transparència.

TUIT puigdemont 1
La piulada de Carles Puigdemont sobre la reunió de l'eurocomissari de Justícia amb Societat Civil