Dotze dels tretze CDR acusats de desordres públics, desobediència i resistència greu per haver-se assegut i encadenat el 23 de febrer del 2018 a les escales del TSJC a Barcelona han respost únicament a les preguntes de les seves defenses aquest dimecres durant la primera sessió del judici .

El tretzè encausat està en cerca i captura. Deu dels CDR, que s'enfronten a penes de fins a dos anys i mig, s'han limitat a confirmar que havien participat en l'acte però exercint ''el dret de protesta pacífica'' i que la intenció era fer una ''asseguda pacífica'' a les escales de l'edifici. Un dels acusats d'encadenar-s'hi també ha detallat que la cadena que portaven no estava fixada als seus cossos i que ''en cap cas'' es va haver de tallar.

Els dotze CDR que s'han presentat al judici han fet una declaració similar i han respost únicament a les preguntes de la defensa, del seu advocat, concretament. S'han limitat a assegurar que la seva presència a la protesta del 23 de febrer del 2018 davant del Palau de Justícia de Barcelona, al passeig Lluís Companys, responia a l'exercici del ''dret de manifestació i protesta pacífica'' contra l'aplicació del 155 i algunes resolucions judicials.

Un dels acusats ha explicat que en cap cas volien ''bloquejar o alterar'' el funcionament de l'edifici. Un d'ells ha detallat que no tenien ''cap intenció'' d'ocupar l'edifici sinó que volien fer una ''asseguda no violenta a les escales''. Aquest testimoni ha recalcat que les dues portes laterals de la seu del TSJC estaven obertes i que els Mossos d'Esquadra hi van poder passar més d'un cop. A més, el mateix testimoni ha manifestat que no tenien intenció ''d'allargar-ho''.

La fiscalia acusa deu dels encausats de desordres públics, resistència greu i desobediència i els demana penes de fins a dos anys i mig. Els nou que han anat a judici s'han defensat admetent que van ser a les escales del TSJC aquell matí de fa dos anys, però per exercir el dret a ''manifestació i protesta pacífica i no violenta'' per mostrar l'oposició a l'aplicació de l'article 155, a l'empresonament dels líders independentistes i a determinades resolucions judicials.

La primera sessió del judici ha acabat amb el visionat dels vídeos, perquè els testimonis, majoritàriament policies, estan citats a partir d'aquest dijous.

Acció de suport

L'inici del judici contra els tretze CDR ha comptat també amb una mostra de suport als encausats. Una trentena de persones s'han concentrat davant de les portes del TSJC amb la pancarta ''Absolució encausades''. S'han pogut sentir crits de ''No esteu sols'' o ''Absolució''.