Els consellers Gordó, Vila i Puig a la reunió de l'executiva de CDC / CARLES BADIA

Convergència ha decidit tancar files al voltant del seu líder Artur Mas. Aquesta ha estat la reacció que s'ha produït al comitè executiu del partit –prèviament s'ha reunit el secretariat permanent– després que transcendís que en l'última reunió del Govern s’havien escoltat veus crítiques amb l’estratègia de la formació en les negociacions amb la CUP. I, més en concret, amb la proposta de resolució que es votarà divendres o dilluns i amb la qual el Parlament dóna per engegat el procés cap a la creació de l’Estat català.

Durant la reunió, Artur Mas no ha assumit cap especial protagonisme en un debat que acostuma a conduir el coordinador general del partit, Josep Rull. Però el posat seriós del president no ha passat desapercebut per als assistents. De fet, segons alguns dels presents, Mas ha evitat de manera expressa i evident entrar en la polèmica sobre les filtracions.

Dura intervenció de Rull

Ha estat Josep Rull qui s'ha encarregat d'obrir la reunió amb una intervenció molt dura, segons ha sabut El Nacional, on ha arribat a parlar de deslleiatat d'alguns membres del Govern que, a parer seu, han provocat un gran dany a CDC i al president.

 

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, havia expressat el malestar públicament abans d'acudir a la reunió en una entrevista a Catalunya Ràdio on ha afirmat que Mas hauria de destituir els autors de les filtracions.

Aquesta mateixa irritació ha dominat les intervencions dels membres del comitè –en alguns casos enceses. Ha estat tan així, que el protagonisme que ha assumit aquesta polèmica fins i tot ha passat per damunt de l'anàlisi del contingut de la proposta de resolució que es debatrà al Parlament i de l’estratègia negociadora de CDC. Ha estat un debat intens, segons ha reconegut públicament la formació. Ha permès escoltar des de veus que donen suport amb entusiasme al posicionament del partit expressat en la proposta de resolució, fins a dirigents més preocupats amb la complexitat del moment i que han expressat la seva confiança amb reserves.

Intervencions dels consellers

Han pres la paraula al llarg de la reunió consellers com Felip Puig (Empresa i Ocupació), Germà Gordó (Justícia) o Jordi Jané (Interior). Tots ells han rebutjat amb contundència la filtració, especialment aquells qui fins ara s'havien expressat públicament de manera crítica amb les negociacions amb la CUP. S’ha mantingut en silenci una altra de les veus reticents, Santi Vila (Territori i Sostenibilitat), mentre que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, no era present a la reunió a la seu de CDC.

 

La conclusió del debat ha estat de tancament de files, segons coincideixen a assegurar de manera molt majoritària els participants al comitè consultats. Fins el punt que la portaveu del partit no ha dubtat a parlar d’un posicionament "unànime" tot i que no s’ha registrat cap votació.

De fet, la contundència del parer convergent ha quedat reflectit amb el “no hi haurà cap pas enrere” amb que Marta Pascal ha respost durant la roda de premsa posterior a les preguntes sobre els moviments del PP davant el Tribunal Constitucional per frenar la proposta de resolució.

Homs i Cuminal

D'altra banda, Francesc Homs ha plantejat davant del comitè del partit la seva candidatura a encapçalar les llistes de CDC per al 20D. Així mateix, el diputat Jordi Cuminal ha estat elegit director de la campanya. A diferència del 27S, CDC i ERC concorren en solitari a la contesa electoral, si bé amb objectius programàtics comuns.

 

Convergència planteja aquesta campanya, segons s’ha explicat davant la seva direcció, amb voluntat de reivindicar el propi discurs i el que representa la formació. De fet, tot i que no es descarta incorporar noms d’independents, i a diferència d'ERC, la voluntat és que el pes de les llistes recaigui sobre rostres del partit.