homs dins

El conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, es perfila com a successor de Pere Macias al Congrés dels Diputats, segons ha sabut El Nacional. Macias ha anunciat avui que no repetirà com a portaveu convergent a la Cambra baixa. El nom del conseller de la Presidència ja s’havia apuntat com a possible candidat a les llistes per a les generals i l’anunci de la marxa de Macias ha tornat a revifar aquesta possibilitat.

D’aquesta manera, Homs es convertiria en l’home fort de Convergència a Madrid, tot i que la posició que haurà d’ocupar a la candidatura que es presenti a les eleccions espanyoles del 20 de desembre està pendent de la fórmula amb què finalment els independentistes es presentin als comicis.

El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, va aprofitar dissabte passat la seva intervenció al consell nacional del partit per convidar a repetir a les generals l’acord amb que les forces sobiranistes van concórrer el 27 i fer-ho amb la mateixa fórmula plebiscitària concretada en la candidatura de Junts pel Sí. Això no obstant, ERC tot just ha obert el debat intern sobre si ha de tornar a concórrer o no en coalició amb CDC i independents de la societat civil o tècnics de prestigi als comicis del 20D.

Parallamps

En el darrer consell nacional dels republicans, el president del partit, Oriol Junqueras, va evitar pronunciar-se ni a favor ni en contra d’aquesta possibilitat, que està condicionada també, segons ha sabut El Nacional, a les negociacions per a la investidura del president de la Generalitat i el futur govern entre CDC i ERC i de Junts pel Sí amb la CUP. Fa uns mesos, quan ERC rebutjava la candidatura unitària amb CDC per al 27S, algunes veus dels republicans sí que estaven obertes a aquesta fórmula per a les eleccions espanyoles.

Homs, que durant molts anys ha format part del cercle més proper a Mas, ha estat conseller de la Presidència durant aquesta darrera legislatura. Fins a l'arribada de Neus Munté a la vicepresidència va assumir també el paper de portaveu del Govern. En l'anterior mandat, entre el 2010 i el 2012, ja havia assumit el paper de portaveu, però des de la responsabilitat de secretari general de la Presidència de la Generalitat.

A més, i des del passat mes de juliol, Homs s'ha investit del paper d'interlocutor amb el Govern espanyol en assumir les tasques que havia ostentat la vicepresidenta Joana Ortega com a presidenta de la part catalana de la Comissions Mixtes Estat-Generalitat sobre Transferències, Infraestructures i Afers Econòmics. En tot aquests temps, Homs ha actuat com a parallamps del Govern en el clima d'alta tensió entre la Generalitat i el govern de l'Estat arran de l'arrencada del procés sobiranista. El dirigent de CDC ja va tastar en primera persona la complexitat de les negociacions amb Madrid durant l'etapa d'elaboració i negociació de l'Estatut del 2006.