L’observança escrupolosa de les lleis és una de les idees força de l’autodenominat constitucionalisme espanyol per combatre l’independentisme català. Però aparentment té les seves escletxes i hi ha supòsits en els quals sembla que fins i tot els abrandats defensors dels marcs legals consideren lícit saltar-se les normatives, suposadament perquè les consideren injustes.

La diputada electe del Partit Popular per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo -única representant de Catalunya per aquest partit al Congrés dels Diputats després d’una ensulsiada històrica- així ho admet en una crònica publicada avui a El Mundo, on relata que el passat 28 de gener va visitar el polític opositor veneçolà Leopoldo López -refugiat ara a l’ambaixada espanyola-, quan aquest estava sota arrest domiciliari.

La mateixa Álvarez de Toledo escriu que va aconseguir “entrar clandestinament a casa de Leopoldo López a Caracas”, amb ple coneixement que aquest tenia “prohibit parlar amb periodistes”. L’única diputada per Catalunya del PP assegura que no ho ha explicat fins ara “per no perjudicar-lo”, ja que la pena d’aquest per saltar-se la prohibició era “ser retornat a una sòrdida cel·la de la presó de Ramo Verde”. Amb luxe de detalls, Álvarez de Toledo explica com va eludir el control policial de “cinc guàrdies bolivarians” entrant barrejada amb membres de l’equip de Leopoldo López i en companyia de Lilian Tintori, dona de López.

Saltar-se un control policial amb ple coneixement de causa per visitar un pres polític, això és el que ha fet la representant de Catalunya d’un partit que es considera insultat quan es recorda que a l’Estat espanyol també hi ha presos polítics, als quals els mateixos populars atribuïen suposats privilegis durant el seu temps d’ingrés a la presó de Lledoners.