Cayetana Álvarez de Toledo serà l'única diputada del PP de Catalunya. La davallada de la formació liderada per Pablo Casado en les eleccions generals del 28-A ha sigut encara més notable a Catalunya amb Álvarez de Toledo al capdavant. Dels sis escons obtinguts el 2016, en aquests comicis els populars n'han obtingut només un, que serà el que ocuparà la mateixa Cayetana al Congrés.

"Ha sigut un pèssim resultat, em sento plenament responsable. Assumeixo la meva responsabilitat en aquest resultat", ha declarat Álvarez de Toledo davant dels mitjans just després que ho fes el líder del PP, Pablo Casado a Madrid. "És una derrota rotunda, contundent i molt clara", ha reconegut.

cayetana eleccions 28a efe

Compareixença de Cayetana Álvarez de Toledo a un hotel de Barcelona on el PP ha seguit la nit electoral | Foto: EFE

Pel que fa al futur de la mateixa Cayetana Álvarez i del partit, l'única diputada popular electa a Catalunya ha assegurat que "analitzarem els motius", tot i que ha volgut avançar un primer motiu del resultat. "Hi ha una evident fragmentació en el constitucionalisme. Havíem dit que era una mala estratègia. Treballarem en la reagrupació i reconstrucció a Catalunya i a tot Espanya", ha explicat referint-se al "centre-dreta".

La notable punxada que ha deixat el PP gairebé com un partit residual a Catalunya té com a principals causes la irrupció de Vox -que han tret un diputat- però també l'alta participació -que ha augmentat en onze punts- i l'augment del PSC, que ha quedat com a segona força amb 12 escons, tres menys que ERC.

D'aquesta manera la desfeta d'Álvarez de Toledo amb la seva principal adversària, Inés Arrimadas, ha estat total. Cs ha obtingut cinc escons, els mateixos que el 2016 quan la llista era encapçalada per Juan Carlos Girauta.