El catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona Jordi Nieva ha explicat el possible procediment a què s'enfrontarà ara el president Carles Puigdemont, després de ser detingut per la policia alemanya. En declaracions a TV3, Nieva ha afirmat que l'extradició podria trigar entre 4 i 7 mesos.

Segons el catedràtic, Puigdemont pot decidir si consenteix o no la seva entrega a Espanya. Si ell no ho consenteix, s'obrirà un petit procediment en què el jutge alemany decidiria si entregar-lo a Llarena o, en cas que no hi vegi cap delicte, posar-lo en llibertat. En canvi, si el jutge diu que l'entrega, tal com és previsible, els advocats poden presentar un recurs a les instàncies alemanyes i s'obrirà llavors un procediment d'entre 4 a 7 mesos. 

Si finalment l'extradeixen, Alemanya serà qui determinarà els supòsits pels quals haurà de ser jutjat. La justícia alemanya farà la revisió de tots els delictes. Aleshores si el jutge creu que no se l'ha de jutjar per rebel·lió però sí per malversació, per exemple, se l'entregarà per aquest altre delicte.

L'extradició és més probable que si s'hagués fet des de Bèlgica

Jordi Nieva ha alertat que tant el Codi Penal com la mentalitat dels juristes alemanys és molt diferent de la dels flamencs. Les lleis d'Alemanya sí que recullen un delicte semblant al de rebel·lió, tot i que en aquests cas requereix violència o amenaça de violència, però les lleis belgues no contemplen aquest delicte.

Les possibles mesures cautelars

Segons Jordi Nieva, com que es tracta d'una persona que "ha eludit la justícia, ja que ha entrat des de Finlàndia a Dinamarca i Alemanya", seria més qüestionable el risc de fuga. Per aquest motiu, seria previsible que se'l privés de llibertat o que se li apliqués alguna mesura cautelar que controli els seus moviments.