Els informatius de Catalunya Ràdio i TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques, segons el darrer informe quadrimestral (setembre-desembre) del 2018 del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que analitza l’observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio de cinc mitjans catalans. En concret, els informatius de Catalunya Ràdio van donar temps de paraula a 33 agrupacions polítiques, i els de TV3, a 30 formacions. Els tercers van ser els de RAC1 (28 agrupacions), els quarts, els de 8tv (27) i els cinquens van ser els de TVE Catalunya (22).

Aquest nou informe del CAC es va aprovar en el Ple del Consell celebrat el 27 de febrer, per cinc vots a favor i un vot en contra amb vot particular. Es tracta del tercer informe de caràcter quadrimestral que elabora el CAC, que fins al 2017 els elaborava amb periodicitat mensual. En aquesta ocasió, el CAC introdueix un matís a les seves conclusions: que Catalunya Ràdio i TV3 són els mitjans que tenen els informatius de més durada mitjana setmanal d’entre els que integren la mostra analitzada. 

Temps de paraula

L’actualitat informativa va provocar que, com en el quadrimestre anterior, una gran part del temps de paraula en tots els mitjans es concentrés en el Govern de la Generalitat i en el govern espanyol. Els dos executius van registrar una proporció al voltant del 45% a Catalunya Ràdio i 8tv, del 39% a RAC1 i del 36% a TV3 i TVE Catalunya. 

Pel que fa als partits, el PP (a nivell català i estatal) són els qui van registrar una proporció de temps de paraula més alt a tots els mitjans analitzats, excepte a TVE Catalunya, on va ser el segon. Es reprodueix així la situació del quadrimestre anterior, on els populars van ser els que van tenir més temps de paraula, en aquell cas en tots els mitjans. Segons el CAC, entre els ítems de les intervencions de representants del PP destaquen els relacionats amb casos de presumpta corrupció i amb una eventual nova aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. 

De la seva banda, Ciutadans (a nivell català i estatal) va ser la segona força política amb representació a TV3, TVE Catalunya, 8tv i RAC1; mentre que a Catalunya Ràdio ho va ser el PDeCAT amb Junts per Catalunya.

Presència de dones polítiques

L’informe recull un retrocés en la presència en els informatius diaris i entrevistes de les dones polítiques en relació amb el quadrimestre anterior, que se situa entorn del 30%. Quant als debats, també van intervenir menys en els mitjans amb més emissions i només van superar quantitativament els homes al 3/24 i a TVE Catalunya, televisions que van emetre un únic debat en aquest quadrimestre. 

El temps de paraula de dones polítiques en els informatius diaris va ser similar en tots els mitjans i emissores analitzats i es va situar a l'entorn del 30%: TVE Catalunya, 32,4%; RAC1, 32,1%; Catalunya Ràdio, 31,8%; 8tv, 31,4%; i TV3, 28,8%. 

Presència d'ANC i Òmnium

La presència de les associacions que intervenen en el debat polític d’abast general van augmentar en tots els canals i emissores en els informatius diaris respecte dels mesos maig-agost. Segons el CAC, a aquest fet hi va contribuir “en gran mesura” la informació sobre les diferents commemoracions dels fets esdevinguts al voltant de l’1-O de 2017. La seva presència en temps de paraula va suposar el 3,9% del total a TV3, el 3,7% a 8tv, el 3,2% a Catalunya Ràdio, el 2,7% a RAC1 i l’1,9% a TVE Catalunya.