Catalunya vol ser pionera en ciberseguretat. La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha viatjat a Suïssa per presentar la Declaració de Ginebra sobre Vigilància i Drets Humans, un compromís impulsat pel Govern i l'ONG Access Now que aborda la regulació internacional de les tecnologies de vigilància dirigida. Tal com ha explicat la consellera en l'acte conjunt, l'Executiu català té la voluntat de declarar Catalunya com el segon territori del món lliure de programaris de ciberespionatge, després de Costa Rica. Alsina havia d'estar acompanyada aquest dijous per Jordi Puigneró, com a conseller de Polítiques Digitals, però la seva destitució ahir a la nit per part del president Pere Aragonès, ha impedit el viatge. "Tenim l'encàrrec de fer un país capdavanter, per ajudar a superar dificultats econòmiques i socials i fer-lo lliure", ha escrit. En aquest sentit, la consellera ha agraït la tasca de Puigneró i confia recuperar "l'esperit d'unitat" de l'1-O.

Regular la vigilància

La consellera Alsina, ha participat aquest dijous en l’acte de presentació de l’anomenada Declaració de Ginebra sobre Vigilància Selectiva i Drets Humans, un compromís col·lectiu per defensar els drets humans en l’era digital i promoure una regulació internacional de les tecnologies de vigilància dirigida, impulsada conjuntament pel Govern de Catalunya i l’ONG Access Now. La iniciativa s’afegeix al debat global sobre la protecció de la privadesa en l’era digital. La presentació de la Declaració de Ginebra s’ha fet en el marc de l’acte Spyware: a threat to Human Rights and Democracy organitzat per Access Now, una reconeguda organització civil internacional líder en la defensa dels drets digitals. La Declaració ja ha aclaparat el suport d’una trentena de destacades institucions i personalitats, ha informat el Departament d'Acció Interior en una nota. 

Catalunya, pionera i lliure de vigilància

El Govern es compromet amb aquesta Declaració i fa una crida internacional per establir una moratòria global a l’exportació, venda, transferència, servei i ús de tecnologies digitals dirigides fins que s’estableixin salvaguardes rigoroses dels drets humans per regular aquestes pràctiques. En aquest sentit, l’executiu té la voluntat de treballar per assumir un compromís per declarar Catalunya com a territori lliure de programari de vigilància dirigida, una fita que situaria el país com el segon territori al món en posicionar-se en aquest sentit després de Costa Rica. En començar a treballar en la Declaració fa uns mesos, el vicepresident Puigneró, va assenyalar que “Catalunya és i vol seguir sent un país capdavanter en la defensa dels drets digitals com un dels drets humans del segle XXI”.  La Declaració de Ginebra està oberta a signatures i els organitzadors fan una crida a institucions, comunitat acadèmica i associacions en defensa dels drets humans que se sumin a la iniciativa signant aquí.

Sense Puigneró

Precisament Alsina havia de coincidir aquest dijous a Ginebra amb Puigneró. La consellera de Junts ha defensat la seva presència a l'acte, assenyalant que el seu compromís amb el país és "total" i que era "important demostrar que l'acció del Govern continua". "He vingut a fer valdre el rol del Govern en la defensa dels drets digitals i per aconseguir que el CatalanGate no es repeteixi arreu", ha apuntat. En línia amb el missatge que ha publicat aquest matí a les xarxes, Alsina també ha reconegut novament la tasca de Puigneró i ha lamentat que la situació política a Catalunya passa per "un moment complicat". En aquest sentit, ha lamentat el "soroll" que impedeix que l'executiu "es pugui concentrar en governar el país en un moment complicat" i ha destacat que "això no és el que hauria de passar".