L'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha avisat el Parlament Europeu per Pegasus: "Els valors democràtics de la Unió Europea estan amenaçats des de dins". Així ho ha defensat aquest dilluns en un debat al ple sobre l'espionatge a Grècia amb el programari israelià, on ha instat les autoritats comunitàries a "reaccionar". "Si no reaccionem amb Pegasus, ens trobarem que sota l'excusa de la seguretat nacional s'acabarà la seguretat jurídica i, com a conseqüència, la nostra democràcia es veurà debilitada", ha advertit. Sap de què parla: a l'abril va esclatar el CatalanGate, l'escàndol més gran d'espionatge a Europa amb ús de Pegasus que va afectar un mínim de 65 líders independentistes.

Al debat també hi ha intervingut l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, que ha avisat com l'ús d'aquesta mena de programaris és "un greu atac a la democràcia i els drets". "És inadmissible la manca de transparència dels estats membres i la falta de contundència de les institucions europees a l'hora d'exigir responsabilitats i prendre mesures per protegir els ciutadans europeus", ha dit, alhora que ha criticat el bloqueig de la missió a Espanya al comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús de Pegasus a la Unió Europea.

Diana Riba ERC Parlament Europeu
L'eurodiputada d'ERC Diana Riba intervé aquest dilluns a l'Eurocambra / Parlament Europeu

La resposta de la Comissió Europea

L'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha demanat aquest dilluns a les autoritats i els tribunals dels estats membres "utilitzar tots els poders" per investigar els escàndols d'espionatge amb el programari israelià. A banda, ha insistit en la idea que només es poden interceptar comunicacions quan "la seguretat nacional està en perill". Però ni fins i tot així: "La simple referència a la seguretat nacional no és suficient". "Ha de basar-se en elements concrets i importants", ha precisat, mentre ha reiterat que els 27 han de "supervisar i controlar els seus sistemes i serveis de seguretat perquè respectin completament la legislació europea".

Reynders ha anunciat que l'executiu comunitari ha enviat cartes a diversos estats per tenir més informació sobre els casos d'espionatge. Amb tot, l'eurocomissari només ha citat el cas de Grècia (i no pas el CatalanGate). Però ha considerat "essencial" tirar endavant el reglament europeu per reforçar la privacitat, que actualment es troba en negociacions entre l'Eurocambra i el Consell Europeu. Finalment, ha avançat que aquesta setmana presentaran una proposta per reforçar la ciberseguretat a la Unió Europea.