Han hagut de passar fins a cinc mesos des que va esclatar el CatalanGate, el cas d’espionatge massiu a una seixantena de dirigents polítics i socials independentistes a través dels programes Pegasus i Candiru. I per fi aquest dimecres s’ha posat en marxa la comissió d’investigació al Parlament de Catalunya, un cop superades les diferències entre partits independentistes. S’ha constituït aquest matí en una sessió on s’ha escollit la republicana Meritxell Serret com a presidenta. La comissió, però, estarà molt limitada. I més davant la negativa dels socialistes de crear-ne una al Congrés dels Diputats. Sota la lupa hi ha quin paper va jugar el CNI. No hi han assistit diputats de Ciutadans ni el PP, però sí de Vox.

S'ha constituït sense problemes. Ha arrencat amb la votació de la proposta de la republicana Meritxell Serret com a presidenta de la comissió d'investigació, una votació en urna que l'ha ratificada amb vuit vots a favor, un en contra i cap abstenció. També han estat escollits el portaveu de Junts, Albert Batet, com a vicepresident de la comissió, i la diputada cupaire Montserrat Vinyets com a secretària del mateix òrgan. Encara falta per definir el pla de treball i la llista de compareixents.

En aquest sentit, la presidenta electa de la comissió ha denunciat que "l'estat ha vulnerat els nostres drets i en volem els responsables". Meritxell Serret ha sostingut que la creació d'aquesta comissió "ens servirà per esclarir els fets, saber què va passar i qui ho va organitzar". Ha avisat que calen "responsabilitats" i "garanties de no repetició". En la mateixa línia, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat que es tracta del "cas més greu d'espionatge a l'Europa del segle XXI" i ha valorat que això és "la primera pedra" per posar llums i taquígrafs. Rius ha lamentat el bloqueig del PSOE al Congrés dels Diputats, a diferència del que està fent també el Parlament Europeu. El dirigent juntaire ha avançat que citaran tots els que puguin tenir responsabilitats directes o indirectes, també del govern espanyol.

 

La comissió d’investigació tindrà un any per a fer la seva feina i elaborar un dictamen de conclusions que sigui debatut i votat pel Parlament de Catalunya. La voluntat és poder emprendre les accions legislatives i judicials que concloguin i exigir les pertinents responsabilitats polítiques, penals o civils. L’objectiu també és que hi assisteixin especialistes, tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i fins i tot alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat. Una altra cosa diferent és el que s’acabi aconseguint. Com ja s’ha vist en altres ocasions, la cambra catalana no té la força per obligar a comparéixer qui no ho vol fer.

Cinc mesos encallada

Aprovada per ERC, Junts, la CUP i els comuns, la comissió d’investigació del CatalanGate ha estat encallada durant cinc mesos per les discrepàncies entre els seus impulsors. El passat 28 de juny era la CUP qui feia un cop damunt la taula i denunciava que ERC i Junts l’estaven “boicotejant”. El principal escull llavors era qui havia de presidir aquest òrgan investigador. La setmana passada era ERC qui pressionava perquè es constituís i es posés “fil a l’agulla”. Aquest dilluns, la vicepresidenta de la Mesa en funcions de presidenta, Alba Vergés, convocava per fi la sessió constitutiva.