[video width="722" height="404" mp4="https://www.elnacional.cat/wp-content/uploads/2016/02/IHBXbtliy6C5p0D3u9NrD2.1100.mp4"][/video] PSOE i Ciutadans (C's) han comparegut a les 11:30 del matí per firmar l'acord de legislatura amb què el candidat Pedro Sánchez es vol presentar a la investidura. A les 9 s'han reunit les executives dels dos partits a les respectives seus per donar el vist-i-plau al pacte. Aquest implica una reforma exprés de la Constitució, sense mencionar Catalunya. Això, malgrat que el document de Govern inicial dels socialistes parlava de desenvolupar l'Estat federal, que es manté igualment sense concreció. No se'n fa referència de forma directa, però sí indirecta. Un dels punts que demanaven els taronges –comprès en el pacte– és el blindatge de la unitat d'Espanya, per mitjà del compromís d'evitar referèndums. Aquest punt tanca la porta a un possible acord de Govern amb Podemos, que ahir va assegurar que portaria el dret a decidir "fins al final". Només en aquest cas, els grups catalans ERC i Democràcia i Llibertat (DiL) s'abstindrien, com ahir van reiterar els seus líders després d'una reunió amb Iglesias i Xavier Domènech.

Reforma de l'Estatut, adéu

"Volem que els catalans votin i votin dues vegades", va dir fa dies el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando. Feia referència a la reforma de l'Estatut, i de la hipotètica Constitució federal. Tanmateix, ambdós punts queden limitats en un acord de legislatura que avança cap a la reducció de l'administració pública, com la supressió de les diputacions –substituïdes per consells d'alcaldes i alcaldesses–, tal i com va demanar C's al PSOE. Així, una evitació de referèndums indica que la possibilitat d'ampliar competències quedaria minada, ja que per dur a terme una reforma federal de la Constitució caldria la majoria del PP al Senat, cosa que no sembla disposat a oferir. Alhora, C's era partidari en campanya de blindar les atribucions de les comunitats. L'única mesura que va en camí de la federació és el finançament autònomic, que tots els Governs estan obligats a revisar.

Rajoy, fora de joc

Sánchez ha confiat que l'acord amb C's sigui "el primer de molts" que queden per signar. També ha assegurat que "no té data de caducitat, passi el que passi" i que ha estat concretat amb "intel·ligència política, ambició i humiltat". Així, deixa la porta oberta que s'allargui més enllà de la segona volta de la investidura el 5 de març, per tal que amb els seus 130 escons, el Rei no proposés al president en funcions, Mariano Rajoy (123 escons), sinó a Sánchez novament per a una segona volta. Això permetria PSOE i C's seguir buscant suport fins al maig.

C's, potser al Govern

Rivera tampoc no ha descartat entrar en un hipotètic executiu, ja que "el 80% de les propostes de C's estan incloses dins de l'acord", ha explicat. Ambdós partits han volgut transmetre que la seva entesa era total, fotografiant-se davant del quadre El Abrazo de Juan Genovés, a qui fins i tot Sánchez ha volgut fer referència assegurant que amb l'acord "s'abraçaven". Les referències a la Transició espanyola també han estat reiterades i Rivera ha citat l'expresident Adolfo Suárez. Davant del quadre van evitar la foto fa unes setmanes Mariano Rajoy i Rivera.

200 mesures, no federació

Ambdues formacions han destacat l'esforç que havien fet per "fusionar" dos programes electorals, segons ha dit Rivera. La principal renúncia de Ciutadans ha estat el contracte únic, que finalment es mantindrà en tres. Per la seva banda, els socialistes han suprimit les diputacions, com ja van anunciar ahir els dos partits. La reforma federal de la Constitució "es desenvoluparà", segons explica, però sense cap concreció. A més, les mesures inclouen els següents punts:
  • Cinc reformes constitucionals: supressió de la figura de l'aforat; limitació del mandat del president del Govern a 8 anys; reducció dels membres del Consell General del Poder Judicial de 20 a 10; supressió de les diputacions; les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) passaran de 500.000 a 250.000 signatures.
  • Reforma Federal: el text parla de desenvolupar el concepte. Es pretén definir uns mínims sobre el finançament autonòmic i aclarir les seves competències i transformar el senat en una "veritable" cambra territorial.
  • Complement salarial per a les rendes més baixes.
  • Política fiscal i reducció dels 8000 milions que demana la UE, a través d'impostos a les grans fortunes, no incrementar l'IRPF dels assalariats, sinó retornar el deute –renegociant-lo– via ingressos.
  • Pacte nacional per l'Educació.
  • Compromís d'incorporar els drets socials a la Constitució.
  • Simplificació dels contractes a tres tipus: en concret, creació d'un tipus de contracte amb duració de dos anys, que pugui esdevenir indefinit.
  • Reduir l'IVA cultural.
  • Suspensió dels càrrecs públics que estiguin imputats en trames de corrupció.
  • Derogació de la reforma laboral del PP: els socialistes no inclouen aquest terme com a tal, però retiraran la supremacia del conveni de l'empresa i la discrecionalitat de l'empresari a l'hora d'al·legar els motius d'acomiadament.
  • Mesures per combatre la pobresa energètica.
  • Llei per lluitar contra el canvi climàtic.
  • Garantir el pacte de Toledo i les pensions.
  • Universalitat en la sanitat pública: tots els estrangers empadronats també en gaudiran, però aquells que no ho estiguin, hauran de reemborsar els diners de l'assistència rebuda.
  • Canvi de model productiu que garanteixi la transferència tecnològica i l'I+D+i, Pla de transformació digital.
  • Mesures adreçades a millorar la situació impositiva i laboral dels autònoms.
FOTO: Pedro Sánchez i Albert Rivera en la firma de l'acord / EFE

Informació relacionada Teatre... i del dolent per José Antich Podemos s'aixeca de la taula de negociació amb el PSOE per Estefania Molina Tardà esclata per la catalanofòbia a Madrid ERC, DiL i Podemos votaran contra un acord de Sánchez i C’s d'Estefania Molina