635918330837227913w

El portaveu de Podemos, Íñigo Errejón, ha afirmat que PSOE i C's han presentat un acord de legislatura incompatible amb Podemos. "És un acord d'investidura i de Govern sense comptar amb nosaltres", ha dit. Són mesures "cosmètiques que no pensen en els gairebé 5 milions de vots" dels morats i les seves confluències. Errejón ha assegurat que és un "acord lesiu" per als drets de les majories. "Creiem que esperen el Partit Popular", ha afegit. Creuen que el PSOE ja ha escollit i per això suspenen les reunions d'avui amb els socialistes.

"Prenen mesures del PP i les amaneixen amb gotes progressistes", ha dit el portaveu dels morats, que s'ha manifestat "decebut". Errejón ha explicat que els seus avenços estaven sent "molt lents". "Avui hem entès perquè: mentre nosaltres treballàvem, el senyor Garicano redactava la política econòmica" de l'altre acord, ha apuntat. "No ho hem aconseguit", ha admès, i ha remarcat que malgrat que el "seu pacte no suma, frustra milions d'espanyols". Podemos hi votarà en contra, "perquè no és un Govern de canvi" i "si el PP no hi vota a favor, la investidura serà fallida".

"Hi ha condicions numèriques perquè Sánchez sigui investit", ha insistit Errejón. "Però han deixat escapar una oportunitat única", ha explicat. "Ja ho vam dir ahir, que era molt estrany que estiguessin pensant en la convocatòria de les noves eleccions", ha afegit el portaveu dels morats. Errejón fa referència al canvi en el dia d'investidura que va aprovar ahir el president del Congrés, Patxi López, calculant que la propera convocatòria electoral no fos en dilluns. "Aquesta política econòmica farà les delícies de la fundació FAES", ha dit indignat el portaveu de Podemos.

Tornar a la taula

"No ens van votar per maquillar allò que ja hi havia", ha afegit. Per tant, els morats no se sentiran pressionats en cas que se'ls acusi de barrar un govern de canvi que no permeti substituir el president en funcions, Mariano Rajoy, al front del Govern espanyol. Preguntat sobre si tornaria a la taula de negociació, Errejón ha afirmat que "tothom pot parlar amb qui vulgui", però les de PSOE-C's "són polítiques incompatibles amb nosaltres". En conseqüència, no hi tornaran a no ser que sigui per a fer un acord "conjunt de govern".

Per la seva banda, el líder d'IU, Alberto Garzón, ha explicat que seuria a la negociació de la tarda per "cortesia" i per comunicar la seva "disconformitat" amb les mesures incloses en el pacte entre PSOE i C's. Ara bé, Garzón creu que si una de les quatre forces s'aixeca de la taula, la via dels quatre (Compromís, Podemos, IU, confluències) es desvirtua i "no pot dur-se a terme". Errejón ha afirmat que la decisió d'aixecar-se de la negociació s'havia pres després d'observar l'equip tècnic que les mesures eren incompatibles amb el programa que ells proposaven.

PSOE, carrega

El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando (PSOE), ha considerat que Podemos "menteix i ho sap". Segons Hernando, "el nostre acord no fa l’acomiadament més barat: augmenta la indemnització i estableix incentius perquè els treballadors es converteixin en indefinits". En segon lloc, ha afirmat que "el complement salarial és una figura que Podemos porta al seu programa, i li hauran d'explicar als votants per què vota en contra de retirar la llei Wert, la llei mordaça, o les mesures contra la corrupció".

El portaveu socialista creu que els morats "viuen millor amb el PP, i no tenen voluntat de sumar forces per a un canvi". "La gran esperança de Rajoy és Pablo Iglesias i sempre hem dubtat que tinguessin voluntat real d'arribar a acords", ha conclòs.

Eleccions...

Preguntat sobre si s'abstindria en cas que d'aquí al 3 de maig l'acord PSOE-C's persistís –i Sánchez fos proposat candidat pel Rei– alhora que Podemos baixés en les enquestes, Errejón ha afirmat que miren amb més abast. "Sempre farem allò que creguem", que és "lluitar per la desigualtat i les mesures del pla de xoc social". "No busquem mesures curt-terministes", ha dit.