Espionatge. Aquesta és la paraula que més sona a la premsa aquesta darrera setmana i tot pel CatalanGate, el cas és tan sonat que cada dia hi ha més mitjans internacionals que se'n fan ressò. Aquest divendres, The Washington Post ha publicat un editorial demolidor que carrega contra tots aquells governs que practiquen el ciberespionatge contra dirigents polítics o ciutadans: "Les democràcies no haurien de lliurar-se a un futur de vigilància il·limitada", es titula el text. El rotatiu s'ha posat en contacte amb l'empresa israeliana NSO Group, els creadors i propietaris del programa de ciberespionatge Pegasus, i els han assegurat que gairebé tots els governs d'Europa estan utilitzant les seves eines. "El programari de vigilància s'ha convertit en l'arma preferida del món", explica el diari, que subratlla que no només els règims autoritaris depenen d'eines de tercers per a l'espionatge d'alta tecnologia, sinó també les democràcies. És per això que aquest editorial reclama urgentment "una regulació global".

The Washington Post posa l'exemple d'alguns usuaris de Pegasus, com Alemanya, Polònia, Bèlgica (tot i que assegura que no ho admet) i, seguidament, explica el cas del CatalanGate. "Un informe del grup d'investigació Citizen Lab de la Universitat de Toronto revela que almenys 65 persones a Catalunya amb vincles amb el moviment independentista van veure els seus dispositius infectats amb el programari espia, inclòs tots els membres del Parlament Europeu que van votar a favor de la independència de Catalunya. En alguns casos, els membres de la seva família també es van convertir en objectiu", diu el diari. Tot seguit, apunta directament a les autoritats espanyoles

"Vulneracions flagrants"

El prestigiós diari titlla de "vulneracions flagrants" l'espionatge patit pels independentistes i demana "una condemna", perquè assegura que "s'han vulnerat llibertats civils". El que proposa és que les democràcies creïn incentius per a les empreses i països que volen vendre o utilitzar aquestes eines per "fer-ho de manera responsable". The Washington Post segueix insistint en la importància d'una regulació: "L'única solució per a la proliferació sense control d'eines d'estil NSO és que els estats compromesos amb la protecció de les llibertats civils s'uneixin per escriure algunes regles" i afegeix que s'haurien de denegar les llicències a qualsevol comprador amb antecedents d'abús o sense un marc per protegir els drets humans. "La qüestió no és que mai s'hagi d'utilitzar cap forma de programari espia per localitzar terroristes o per participar en l'espionatge legítim contra objectius estrangers", conclou el diari.

Alerta a Pedro Sánchez

Pere Aragonès ha alertat Pedro Sánchez que el CatalanGate, l'escàndol d'espionatge a almenys 65 personalitats independentistes amb el programari Pegasus, pot fer caure el seu govern. En una entrevista a TVE, el president de la Generalitat ha recordat que l'executiu estatal va ser taxatiu quan l'excomissari Villarejo va relacionar el CNI amb l'atemptat de la Rambla, a diferència del que està passant ara. "Aleshores van dir un no rotund, mentre que ara estem en una apagada informativa. No diuen res". El cap de l'executiu català ha recordat que els vots d'ERC són essencials per a Sánchez, i ha instat el seu homòleg espanyol a intentar refer la confiança "que ara és zero" si no vol que el seu govern en resulti afectat.