El portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha instat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a dir 'no' als comuns i seguir negociant amb la CUP. "Calen uns pressupostos de les forces independentistes, amb la CUP", ha afirmat davant del consell nacional de Demòcrates.

Castellà ha demanat seguir negociant amb les forces independentistes, ja que "no estem en una situació normal de país" i per aquest motiu ha demanat "generositat a tothom". El portaveu abans d'exposar la seva proposta, ha exigit la condició prèvia de reconciliar les forces polítiques independentistes perquè "no estem reconciliats" i ha demanat fer-ho "per respecte a tots els represaliats".

Flexibilitat independentista

"Exigim a ERC, a Junts i a la CUP que el passat, passat està, l'adversari que tenim davant és massa gran perquè no ens podem permetre el luxe de tenir pica-baralles", ha argumentat i ha seguit criticant durament els partits polítics independentistes que "han de deixar de competir per l'hegemonia política de l'independentisme".

La segona condició que ha proposat és que la gestió de les institucions catalanes "han d'estar exclusivament en mans de l'independentisme". Per això, Castellà ha afirmat que "l'únic acord possible" pels pressupostos és el d'ERC, Junts i la CUP i que "no pot haver-hi cap altre escenari". El portaveu de Demòcrates ha seguit interpel·lant al president Aragonès i li ha demanat de "no obrir negociacions amb els comuns". Castellà ha esgrimit que tot i que Demòcrates té un model "molt lluny del de la CUP", però que "fins que no siguem un Estat independent exigirem generositat i flexibilitat perquè l'objectiu de la independència està per sobre".

Demòcrates contra els comuns

"Prou de blanquejar els comuns, són el 155", ha carregat durament contra la formació de Jèssica Albiach. El portaveu demòcrata ha seguit criticant la gestió dels comuns i ha assegurat que són els "col·laboradors de la repressió". Castellà ha explicat que "seria molt feliç que els comuns entressin a un acord amb l'independentisme, però això voldria dir assumir el mandat de l'1-O".

El 'pressing' dels comuns

Tot i la intenció negociadora d'ERC amb els comuns, aquests van presentar una esmena a la totalitat als pressupostos del Govern. Igual que va dir la CUP, la formació morada té la voluntat de seguir negociant els comptes fins al darrer minut. Així ho van anunciar els diputats David Cid i Joan Carles Gallego en una atenció als mitjans des del Parlament, on abans havien mantingut una reunió amb el Govern de més de dues hores. Aquesta va ser la tercera trobada des que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va obrir la porta a En Comú Podem a negociar els comptes.

"Aquesta esmena en cap cas és un punt i final. És un punt i seguit. Però sí que volem que serveixi de recordatori al Govern que el temps s'esgota i emplacem ERC i el president a moure's perquè en aquestes 48 hores que queden fem possible avançar la negociació dels pressupostos", va instar Cid.