El gran tema de la precampanya electoral del 28-A estan sent els llaços grocs dels edificis de la Generalitat. I la dreta no ha desaprofitat la prohibició per part de la Junta Electoral Central per plantejar una ofensiva contra l’independentisme, però també per traslladar la responsabilitat a Pedro Sánchez. Els líders del PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, han instat el president espanyol a complir l’ordre de la Junta Electoral Central a través de la policia espanyola.

Des de València, on està aquest dimarts amb motiu de les falles, Casado ha exigit a Sánchez que activi “tots els mecanismes al seu abast” per a fer respectar “la neutralitat de l’espai públic”. En aquest sentit, ha demanat al president del govern espanyol que respongui si mantindrà aquesta neutralitat “a través de la policia o la delegació del govern”. El president del PP ha denunciat que Catalunya està “infestada” de llaços grocs, “un emblema que insulta l’estat de dret i la democràcia”.

En els mateixos termes que Casado, en un acte a Madrid, Albert Rivera ha sostingut que “les delegacions del govern espanyol han de fer complir la llei a Catalunya” si el president Torra no dona resposta a l’ultimàtum de la Junta Electoral Central. “Mentre Sánchez sigui president d’Espanya ha de complir la llei en comptes de legitimar els atacs de Torra a l’Estat i criminalitzar els que defensem l’Estat”, ha advertit.

La Junta Electoral Central va donar aquest dilluns un ultimàtum al president Quim Torra: 24 hores per retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat, un termini que s'acaba aquest dimarts a la tarda. En cas contrari, l’àrbitre electoral avisava el cap del Govern que podria incórrer en responsabilitats "penals" pel delicte de desobediència.

El president de la Generalitat, Quim Torra, preveu exhaurir el termini i no revelarà fins aquest dimarts la resposta a la Junta Electoral Central. Fonts de l'entorn del president consultades per Efe han indicat que respondran a la JEC aquest dimarts, quan es reuneix de manera ordinària el Consell Executiu.