La Junta Electoral Central dona un ultimàtum al president Quim Torra: té 24 hores per a retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat. En cas contrari, ha acordat en la seva reunió d’aquest dilluns, l’àrbitre electoral avisa el cap del Govern podria incórrer en responsabilitats "penals" pel delicte de desobediència. En la reunió de la setmana passada, ja li va donar un termini de 48 hores, que va expirar el passat dimecres a la tarda.

En el seu recurs d’apel·lació, el president Torra al·legava que no retirava els llaços grocs perquè la instrucció no era “neutral”. Segons l’escrit, retirar aquests símbols seria tan partidista com posar-los, perquè hi ha partits que han fet causa política d’aquesta retirada. “La prohibició implica, per tant, el reconeixement als ideals d’uns partits que concorren a les eleccions”, assegurava el cap de l’executiu.

 

En l’escrit, que desestima les al·legacions de Torra, la JEC “reitera al president de la Generalitat el requeriment fet” el passat dilluns per a retirar llaços i estelades de qualsevol edifici públic de la Generalitat, “apercebent-lo de les responsabilitats administratives i, en el seu cas, penals, en les quals podria incórrer si persisteix en la desobediència a aquests acords”.

La JEC també requereix la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, a "informar" la Junta sobre si, dins aquest termini, "s'ha donat compliment a l'acord", a l'efecte de deduir les possibles responsabilitats contra Torra.

Davant les al·legacions del president Torra, l’àrbitre electoral sosté que l’estelada “simbolitza les aspiracions d’una part de la societat catalana, però no de tota”, i que “es tracta d’un símbol legítim que poden utilitzar les formacions polítiques en la seva propaganda electoral però que, almenys durant els períodes electorals, no ho poden fer els poders públics”.

En els mateixos termes es refereix als llaços grocs, on la JEC recorda que no és un argument vàlid les proposicions de llei del PP i Cs tombades pel Parlament sobre la simbologia a l’espai públic. “L’utilització d’aquest símbol pretén recordar que dirigents o candidats que es presenten es troben en situació de presó preventiva”, assegura la Junta Electoral.

Per altra banda, la JEC diu que la “dificultat legal” argumentada per complir el requeriment per l’existència d’edificis públics que no són propietat o gestionats per la Generalitat “tampoc no pot resultar excusa per a l’execució de la resolució impugnada”.

En aquesta línia, la Junta Electoral Central recorda que les institucions públiques, en període electoral, han de tenir un “deure estricte d’imparcialitat i d’actuar al marge de qualsevol posició ideològica que tinguin”.

Pot portar-ho a la fiscalia

Aquesta qüestió ha estat la primera que ha abordat la Junta Electoral en la seva reunió d'aquest dilluns, que s'ha allargat per un espai de més de cinc hores. Abans d'obrir un expedient sancionador, l'àrbitre electoral ha decidit donar un marge de 24 hores més al president Torra. La llei electoral (LOREG) estableix sancions econòmiques d'entre 300 i 3.000 euros.

Però no acaba aquí el poder de la JEC, que també pot portar l'assumpte a la Fiscalia en cas que consideri que s'està produint un delicte de desobediència, com avisa en el seu escrit d'aquest dilluns. El PP i Cs ja han presentat escrits al ministeri públic perquè ho faci.