El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha abandonat la tesi que l'independentisme és un problema intern espanyol i ara ha reconegut per primer cop que l'independentisme català és un problema europeu. "El problema a Espanya amb l'independentisme català és també un problema europeu", afirma.

Casado considera que "la carta blanca" a l'independentisme serà un problema per Italia, Rumania o França. "La integritat territorial és la base de tota la legislació internacional. El retrobament és la llei, però no només la Constitució sinó la llei europea que consagra la integritat dels Estats i la independència del poder judicial", ha assegurat.

El líder popular ha tingut trobades amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i amb els vicepresidents Vladis Dombrovskis y Margaritis Schinas, així com amb el comissari de Pressupost, Johannes Hahn. "Jo he deixat clar que Espanya és una democràcia avançada amb un Estat de dret independent i una justícia que dicta les seves sentències d'acord amb la llei i la Constitució", ha afirmat sobre les reunions.

Demana la dimissió de Sánchez 

Encara falta una setmana perquè Sánchez informi amb detall davant el Ple del Congrés sobre els indults, la direcció nacional del PP ha justificat amb "la gravetat" dels fets que s'estan produint que aquest dimecres passat Casado ja hagi demanat la dimissió del president de l'estat. Segons fonts del partit, aquesta és la primera vegada que el seu líder en demana la dimissió i que ho ha fet "mirant-lo a la cara" i al Congrés, "la seu de la sobirana nacional".

Des de Gènova han destacat que molts espanyols van votar Sánchez "perquè va dir totalment el contrari. Hem de sotmetre a les urnes les seves mentides". A més, consideren que, amb la tendència a l'alça del seu partit, el PP guanyaria si ara mateix es convoquessin eleccions generals, però creuen que el govern de coalició de PSOE i Unidas Podemos esgotarà la legislatura. Vox ha proposat al PP presentar una moció de censura pels indults, però el partit de Casado ha insistit a dir que "l'únic camí" són les eleccions. 

Contra els indults

Casado ha reiterat que el PP recorrerà els indults als presos independentistes davant del Tribunal Suprem (TS) i ha argumentat que el partit és "part afectada". En una entrevista a Onda Cero aquest dimarts al matí, Casado ha dit que sol·licitarà la "legitimació" basant-se en un informe de la Guàrdia Civil que afirma que els membres dels CDR investigats a l'Audiència Nacional van realitzar cerques a Internet de "possibles objectius" entre personalitats contràries a la independència, entre les quals hi hauria Casado. El líder del PP ha opinat que "si els CDR són la continuació de l'1-O", els populars es poden considerar "part perjudicada".

Tanmateix, juristes qüestionen que els populars tinguin legitimació per recórrer, ja que el PP no va participar com a part en el procés penal. Qui sí que ho va fer va ser Vox, que es va presentar com a acusació particular en el judici al procés.

 

Imatge principal: Pablo Casado. - Europa Press