En una entrevista a RAC1, la consellera a l'exili Clara Ponsatí, s'ha mostrat molt escèptica amb els indults parcials concedits als presos polítics pel govern espanyol. L'eurodiputada ha assegurat que aquesta mesura de gràcia no servirà de res si no s'elimina tota la repressió relacionada amb el procés, que afecta a més de 3.000 persones. 

Ponsatí, molt crítica amb el president de l'Estat, ha assegurat que "Pedro Sánchez actua com un segrestador que deixa anar els segrestats abans que l’enxampin. Continua reivindicant la sentència del procés. Difícilment això servirà per a la concòrdia". En aquest sentit, la consellera ha insistit que la suposada voluntat de concòrdia "es demostra posant fi a la repressió i la persecució dels que som a l'exili".  

Optimista pel Consell d'Europa 

En declaracions al programa Versió RAC1, Ponsatí ha assegurat que el govern de Sánchez ha concedit ràpidament els indults per intentar maquillar la duríssima derrota espanyola al Consell d'Europa, després que aquest òrgan aprovés un informe en què es demana la llibertat dels presos, la fi de la repressió, una reforma del delicte de rebel·lió i sedició, però també la retirada de les euroordres. "És l’endemà de la declaració del Consell d’Europa. El govern espanyol ho veia a venir i ho han intentat tapar amb els indults. Estan fent control de pèrdues" ha apuntat.

Per ella, la resolució és importantíssima i creu que la manca de suports de la delegació espanyola -l'informe es va aprovar per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions- demostra que la posició de l’Estat “s’està debilitant”. Ponsatí és una de les afavorides amb el dictamen del Consell d'Europa, ja que també demana que es retirin les euroordres contra els polítics independentistes exiliats, entre els quals es troba ella. Per això, ha reconegut que la resolució pot tenir conseqüències directes en la seva situació personal: “Després de l’informe soc més optimista i crec que les mesures cautelars sobre la nostra immunitat es mantindran”.

Clatellada del TEDH 

Ponsatí, però, creu que la derrota d'Espanya no es limitarà només a la ja viscuda al Consell d'Europa, sinó que també s'estendrà al Tribunal Europeu de Drets Humans. L'estat "ja veu venir la clatellada", ha assegurat. Els casos de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart ja han arribat a Estrasburg.

El president d'Òmnium va ser el primer a recórrer la sentència del Tribunal Suprem davant Europa i ha rebut el suport de membres d'organismes internacionals. Dies després, Turull també va presentar el seu recurs a través dels seus advocats Jordi Pina i Quico Homs, acompanyats del president Carles Puigdemont. L'últim ha estat Rull, que en una piulada va dir que "anaven a la justícia europea a acusar l'estat de persecució de la dissidència política i de vulneració de drets i llibertats fonamentals".