Pablo Casado, líder del Partit Popular (PP), s'està quedant enrere en el que havia de ser la Convenció Nacional del PP que el veiés ressorgir. Eclipsat per la visita als Estats Units d'Isabel Díaz Ayuso i oblidat als mitjans davant de les declaracions de José María Aznar, el president dels populars s'ha sumat al discurs dels seus companys de partit i s'ha negat en rodó a condemnar el genocidi que va fer el Regne d'Espanya en la conquesta d'Amèrica. 

Tot plegat va començar amb les declaracions d'Ayuso en què retreia al papa Francesc que hagués demanat perdó a Mèxic pels "pecats" de l'Església durant l'evangelització en la conquesta d'Amèrica. La presidenta de la comunitat de Madrid va criticar que "un catòlic que parla espanyol" hagi demanat aquest perdó.

Aquest dijous Aznar s'ha sumat a la polèmica i, com era d'esperar, ha dut molt més enllà que la presidenta madrilenya la seva defensa a ultrança del passat colonial espanyol. L'expresident espanyol ha atacat directament el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, el partit del qual ha respost a les declaracions d'Aznar assegurant: "No sorprèn que un instigador bèl·lic negui el genocidi".

Després d'aquestes declaracions creuades entre el papa Francesc, Ayuso, Aznar i López Obrador, ha arribat el moment de Casado, que també hi ha volgut dir la seva. 

Escudat per Calderón 

Després de les declaracions incendiàries d’Aznar, dirigides directament al president mexicà, Casado ha pujat al ring de la polèmica acompanyat de l'expresident de Mèxic, Felipe Calderón. L'expresident mexicà va estar al capdavant del país llatinoamericà fins que va ser derrotat per López Obrador l'any 2012. De la mà de Casado ha declarat que les seves arrels són indissolublement espanyoles i indígenes i ha afegit: "I profundament orgullós de totes aquestes arrels. Així em declaro, així soc, així he viscut i així espero morir". 

Compartint escenari, Casado s'ha pogut negar a condemnar el passat colonial espanyol rebent la validació de Calderón. "Des d'Espanya no hem de demanar perdó, però hem de donar les gràcies a una història comuna que ha estat al meu entendre la fita més gran de la humanitat després de Roma, la Hispanitat", ha assegurat. 

Calderón ha aprofitat l'ocasió per carregar contra el seu antic competidor per la presidència i l'ha acusat de voler ocultar els "problemes" de Mèxic amb aquestes "cortines de fum". "Faig una crida a no caure en la polarització i la divisió", ha afirmat, i ha reivindicat que ell parla en la llengua de Cervantes.