El partit del president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, Moviment de Regeneració Nacional (Morena) ha reaccionat ràpidament a les declaracions que José María Aznar ha fet sobre el país llatinoamericà a la Convenció Nacional del Partit Popular. 

Aznar, seguint la línia de tants altres dirigents del seu partit, s'ha negat a reconèixer la colonització d'Amèrica com un genocidi, concretament ha refusat demanar cap mena de disculpa dirigint-se al president mexicà. "Ara diu vostè que Espanya ha de demanar perdó. I vostè, com es diu? Digueu-me com es diu. Em dic Andrés Manuel López Obrador", ha ironitzat remarcant que els cognoms del president mexicà són espanyols i no asteques o maies.

Com si aquesta reducció a l'absurd del complex passat del poble mexicà no estigués prou fora de lloc, l'expresident espanyol ha afegit: "Si no haguessin passat algunes coses, vostè no seria aquí", dirigint-se a López Obrador. 

El Morena ha penjat un comunicat en el qual respon a les incendiàries declaracions d'Aznar. "No sorprèn que un instigador bèl·lic negui el genocidi indígena en el nostre continent i faci apologia de l’evangelització catòlica". 

tuit partit Morena

Repassant el passat 

El partit del president mexicà ha mostrat el seu rebuig absolut al discurs d'Aznar, tot i que no s'han sorprès que aquesta mena de consignes supremacistes surtin d'un partit "vinculat al franquisme". 

En la seva resposta la formació de López Obrador ha fet un petit exercici de memòria recordant "els abusos comesos pels membres de la corona espanyola" i que fins i tot el rei Joan Carles , va "tenir la decència de reconèixer els arbitris comesos als serfadites".

Morena considera que Aznar contradiu la postura de l'emèrit i la del mateix papa Francesc, qui "recentment va oferir les seves disculpes al poble mexicà" pel paper de l'Església catòlica en el genocidi als pobles indígenes. L'expresident espanyol per la seva banda ha dit sobre demanar perdó: "Jo no ho faré". 

Aznar contra qualsevol expressió indígena 

L'expresident espanyol no s'ha limitat a anomenar López Obrador en la seva croada per defensar els actes del Regne d'Espanya durant a la conquesta d'Amèrica. També ha fet una menció especial a les polítiques de recuperació i promoció de la cultura indígena que proliferen per alguns estats llatinoamericans. De nou ha posat el focus en Mèxic, on ha afirmat que "el nou comunisme es diu indigenisme" i suposa "tornar a les societats precolombines", al mateix temps que ha postil·lat que l’"indigenisme només pot anar contra Espanya, no contra els Estats Units".

Aznar ha seguit amb la seva defensa a ultrança de les accions de l'imperi espanyol: "Per defensar la nació espanyola i la importància històrica de la nació espanyola, les creacions històriques de la nació espanyola, amb els seus clars i els seus foscos, amb els seus encerts i els seus errors, estic disposat a sentir-me'n orgullós (de la conquesta d'Amèrica), però no demanaré perdó". 

El partit de López Obrador s'ha limitat a recordar a l'expresident espanyol que per més que negui el passat aquest no desapareixerà. "Senyor Aznar: negar la història no l'esborra. Les cultures mil·lenàries dels nostres pobles que els seus avantpassats polítics van intentar fer desaparèixer, segueixen vives i són enaltides per la transformació de Mèxic", ha sentenciat. 

 

 

Imatge principal: L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, en la convenció del Partit Popular / Europa Press