Tres mesos després dels indults als presos polítics independentistes, malgrat el nou curs polític, la qüestió no s’ha acabat d’oblidar, almenys a Madrid. Avui ha estat el mateix president del Tribunal Suprem i del CGPJ que ha aprofitat el seu discurs d'obertura de l'any judicial per carregar —sense anomenar-lo— contra el govern espanyol, que considera que ha qüestionat la “independència” dels jutges quan dicten les seves sentències. Carlos Lesmes ha reflexionat sobre la “independència” del poder judicial i ha assegurat que aquesta reflexió avui és “més necessària que mai” quan “la tasca dels jutges i la seva independència es posen en entredit quan les decisions judicials es contraposen als seus designis, dificulten les seves estratègies o, simplement, no són del seu gust”.

 

En aquest punt, el president de l’òrgan de govern dels jutges ha posat l’exemple dels indults als presos polítics independentistes. “S’ha arribat a contraposar, per explicar la indulgència, la concòrdia davant del ressentiment, com si l’acció de la justícia en aplicar la llei a la qual tots ens devem fos un obstacle per a la convivència o obeís a raons diferents de les previstes a les normes”, ha criticat Carlos Lesmes.

I el president del Tribunal Suprem ha rebatut els arguments: “Res més allunyat de la realitat. La funció dels jutges i magistrats no es correspon de cap manera amb la idea de revenja o amb el sentiment de rancor". Ha remarcat que les decisions judicials es basen en unes lleis “que han estat democràticament aprovades i que, per tant, expressen la voluntat de la majoria”.

La justícia no és, ni ha estat mai, un obstacle per a la pau, sinó l’instrument fonamental per salvaguardar l’ordre jurídic i la convivència pacífica entre els ciutadans”, ha insistit Carlos Lesmes. Per tot això, ha volgut concloure reivindicant “la tasca dels jutges espanyols, i molt especialment del Tribunal Suprem, per la seva defensa de l’ordre constitucional i de la nostra democràcia, garantint la supremacia de les lleis i del seu compliment”.

S'ha parlat dels independentistes. En canvi, cap paraula sobre el rei emèrit Joan Carles I, malgrat les investigacions obertes per la Fiscalia. No s'hi han referit ni Lesmes ni la fiscal general Dolores Delgado. L'acte ha estat presidit per Felip VI, com és habitual.

Independència dels jutges

Gran part del seu discurs s’ha centrat, justament, a defensar la independència dels jutges espanyols. Citant una enquesta de Metroscopia, Lesmes ha explicat que fins al 99% dels magistrats entrevistats van assegurar sentir-se “totalment independents”. En aquest context, el president de la judicatura ha subratllat que així ho percep, també, la societat espanyola.  Apel·lant al mateix sondeig, ha indicat que el 94% dels ciutadans enquestats considera que els jutges són avui “plenament independents”.