La immigració ja és el cinquè problema nacional en el rànquing de preocupacions dels ciutadans de l'Estat Espanyol, segons informa el baròmetre del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS). El fenomen migratori apareix citat com un problema en l'11% del qüestionari i assoleix així les xifres de l'any 2011.

El debat de la immigració va tornar al primer pla del debat polític a Espanya després que el passat 11 de juny el govern de Pedro Sánchez acceptés acollir el vaixell Aquarius amb més de 600 migrants a bord. Des d'aleshores, en tan sols un mes, la preocupació per aquesta matèria s'ha triplicat.

Si el passat mes de juny la xifra se situava en un 3,5% , ara se situa en un 11% i entra al TOP5 de preocupacions dels espanyols, deixant endarrere qüestions com la sanitat o la independència de Catalunya. L'atur repeteix com el problema que més preocupa a la ciutadania espanyola amb un 64,3%, seguit de la corrupció amb un 38,5%, la política amb un 22,2% i els problemes econòmics amb un 19,2%.