Canvi radical en el vot de la ciutadania espanyola. L'efecte Sánchez ha disparat el PSOE en la primera enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) després de la moció de censura a Mariano Rajoy. El PSOE amb 29,9 punts d'estimació de vot queda gairebé 10 punts per damunt de PP i Cs, que empaten amb 20,4 punts, mentre que Unidos Podemos es queda enrere i n'aconsegueix només 15,6 si s'hi sumen les confluències.

La diferència amb el CIS de l'abril és evident. Mentre que el PSOE incrementa l'estimació de vot en un 7,9%, el PP cau en un 3,6% i Cs en un 2%. Unidos Podemos es deixa 4 punts pel camí, mentre que ERC creix en 0,9 punts i el PDeCAT en perd 0,4%

Tot i que d'aquestes dades no es desprèn quin seria el resultat total de les eleccions espanyoles a Catalunya, ja que no es diferencia entre el PSOE i el PSC, el PP i el PP català o Ciudadanos i Ciutadans, sí que es veu com la primera força catalana seria ERC, seguida d'En Comú Podem i, finalment, del PDeCAT.

Així quedaria, doncs, el nou panorama polític al Congrés dels Diputats.

En vot directe, però, encara s'eixampla més i els socialistes obtindrien 23,9 punts, mentre que els segons, Cs, es quedarien amb un 11,3 per davant del PP, que obtindria un 10,2 seguit de Podemos i confluències amb 8,9. 

Ara bé. El baròmetre es va elaborar durant la primera quinzena de juliol, quan el lideratge al PP encara no estava clar i, per tant, encara no es pot valorar l'efecte que pugui tenir l'arribada de Pablo Casado a la presidència dels populars.

La sentència de la Gürtel, que va propiciar la moció de censura contra el govern de Rajoy, ja va comportar immediatament que el PP es desfés en les enquestes i comencés a baixar i per acabar, avui, situant-se per darrere del PSOE. Ara caldrà veure com han rebut els votants i seguidors del PP el nou lideratge al partit i quines perspectives de futur comporta per a la formació de dretes. Això sí. Caldrà esperar fins al proper CIS.