Quan va assumir les regnes de la Generalitat arran de la inhabilitació de Quim Torra, el vicepresident Pere Aragonès va enviar una carta a Pedro Sánchez amb una llista de reclamacions que es resumien en la necessitat de millorar els recursos que rep Catalunya per poder ajudar els sectors més perjudicats per la pandèmia. El president espanyol ha respost la missiva, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. 

 

Se'n desprenen dos anuncis. L'un, que Moncloa aprovarà un pla específic de suport a l'hostaleria i la restauració "que tindrà especial importància a Catalunya", tal com va sol·licitar Aragonès en el seu escrit. L'altre, que 10.000 milions provinents dels fons europeus els podran gestionar directament les comunitats autònomes. Sánchez acompanya totes dues promeses d'una suggerència velada al líder d'ERC: la millor solució passa perquè els seus pressupostos puguin veure la llum al Congrés. 

Un pla per la restauració

Des del Palau de la Moncloa, Sánchez agraeix "el to constructiu" del vicepresident català, i es mostra empàtic. "Comprenem la difícil situació que estan vivint les famílies i els treballadors catalans" arran de les mesures que ha calgut prendre per contenir el virus i que afecten la butxaca de tants treballadors, molts dels quals autònoms. 

La crítica per part del Govern de la Generalitat a Madrid per la manca de recursos i iniciatives encaminades a injectar aire als autònoms ha estat una constant per part del vicepresident i els consellers, tant d'ERC com de JxCat. Amb l'anunci d'aquest Pla per al sector de la restauració i els hotels, que encara no concreta, Sánchez pretén donar-hi resposta, conscient, diu, que a Catalunya "s'ha restringit l'activitat d'aquests negocis de manera molt notable". 

En paral·lel, el president espanyol desglossa totes les mesures que fins ara ha anat prenent el seu govern i que considera que han servit per ajudar econòmicament els catalans, com la devolució de l'IVA per als qui no hagin pogut facturar o la possibilitat de fraccionar l'impost de societats. 

La seducció per als pressupostos

Al llarg de les darreres setmanes, Pedro Sánchez ha estat fent equilibris per trobar aliats per aprovar pressupostos. El dilema és si mantenir l'aritmètica que el va fer president, amb Bildu i ERC, que és l'opció preferida de Podemos, o si tornar a picar l'ullet a Ciutadans. 

En la missiva enviada a Aragonès, Sánchez ven les bondats dels comptes que ha elaborat el seu executiu, en un evident intent de seducció. O de coacció. Si Catalunya vol més recursos, primer cal que s'aprovin els números de la Moncloa. 

"Sens dubte, l'aprovació dels pressupostos serà el pas decisiu per iniciar el camí cap a la recuperació. Són, com ja es va evidenciar la setmana passada, uns comptes bons per a Espanya i també per a Catalunya", remata el president.