El president en l'exili, Carles Puigdemont, va escriure una carta el 20 d'octubre a l'aleshores major dels Mossos ,Josep Lluís Trapero, després de la seva declaració a l'Audiència Nacional com a imputat per sedició per agrair-li la seva tasca. Segons revela la informació publicada per Eldiario.es, Puigdemont va ordenar lliurar-li en mà la missiva, on defensa que l'important de les lleis "és saber interpretar el seu esperit".

"Si totes les autoritats públiques interpretessin els drets constitucionals de la nostra societat de la manera en què ho has fet sempre, molts dels problemes que la societat té amb la Constitució no existirien", començava la carta. "L'important de les lleis és, sempre, saber interpretar el seu esperit i la seva intenció. Encara que fer-ho no et garanteixi la infal·libilitat, sí que et proporciona, en canvi, molta comprensió i acceptació de la ciutadania a què serveixes", assegura.

Puigdemont elogia en diverses ocasions la professionalitat de Trapero i expressa el seu desig que torni "la normalitat robada". "Un policia que utilitza el civisme com a part del seu armament mereix honors i no càstigs", lamenta. A més, considera que la justícia espanyola ha posat el major a "la diana" només per haver demostrat que els Mossos poden actuar de manera més eficaç, democràtica i més civilitzada que altres forces de seguretat. "He vist amb molta tristesa el tracte que et van dispensar, la miserable petició del fiscal i les incomprensibles mesures cautelars. No hi ha dret", expressa.

El president, a més, exemplifica els seus sentiments amb referències personals i explica que les seves filles, després de les càrregues policials de l'1 d'octubre, han après de manera "traumàtica" com la Policia Nacional actua de manera diferent dels Mossos. "El seu santuari de pau, d'amistat, d'alegria (amb referència a la seva escola) violat sense contemplacions per policies espanyols", explica. Segons relata, les nenes es van despertar de matinada "cridant de por" perquè somiaven que la policia venia a buscar-les.