Els quatre presos de JxCat -Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn- han assegurat que les seves candidatures "representen millor" que cap altra l'"esperit unitari i transversal de l'1-O", encara que s'han ofert a apartar-se si això serveix per "facilitar" la unitat electoral amb ERC. A través d'una carta des de la presó de Soto del Real (Madrid), on hi romanen mentre se celebra el judici al procés al Tribunal Suprem, Sànchez, Turull, Rull i Forn han explicat les raons per les quals han acceptat ser candidats de JxCat en aquest pròxim cicle electoral.

En concret, Sànchez liderarà la llista de JxCat per Barcelona a les eleccions del 28 d'abril al Congrés, mentre que Rull encapçalarà la de Tarragona, Turull ho farà a Lleida i Forn serà el número u de la candidatura en les municipals del 26 de maig a Barcelona. "Ens presentem a les eleccions perquè volem seguir sent lleials al compromís social i polític al qual ens vam comprometre quan estàvem en el govern de Catalunya o al capdavant d'entitats sobiranistes", argumenten en la seva carta.

Els quatre subratllen que es presenten com a candidats de JxCat perquè creuen que "és qui representa millor l'esperit unitari i transversal de l'1 d'octubre", si bé puntualitzen que els hauria agradat una "candidatura conjunta de tot el sobiranisme". "Estem convençuts que la unitat és encara avui la millor aposta per vèncer electoralment als adversaris de les llibertats nacionals i polítiques. Buscar i proposar aquesta concòrdia, trucar a les portes d'altres formacions sobiranistes i republicanes per emplaçar-les a la unitat electoral, és i serà la nostra guia fins al final", afirmen.

Per això, es comprometen a "apartar-se", si així es considera oportú, de les llistes que encapçalen, per "facilitar" aquesta unitat sobiranista. "No som candidats per fer més gran un partit sinó per servir al país i a les idees de llibertat. I ho farem des d'on sigui i com sigui", subratllen.