El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va posar rumb a la represa de contacte entre el Govern i la Moncloa amb una conversa telefònica d'uns 40 minuts amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Tot i la llarga trucada no es va concertar encara cap data concreta per emplaçar una reunió per donar el tret de sortida al diàleg. En canvi avui s'ha pogut saber que Sánchez ja ha tancat una reunió amb el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, pel pròxim 17 de juny a les 12 hores a la Moncloa, segons ha anunciat el govern espanyol.

Queixes d'Andalusia

La data de la reunió entre govern espanyol i la Junta andalusa s'ha fixat després que el govern andalús expressés les seves queixes públicament perquè Moreno no ha estat encara rebut pel president espanyol, però en canvi ja es parlés d'una entrevista encara sense data concreta amb el president de la Generalitat.

La portaveu del govern andalús, Elías Bendodo, ha argumentat que Juanma Moreno  "porta dos anys esperant la cita" amb el líder de l'executiu espanyol. "Em sembla magnífic que Sánchez rebi a Aragonès, però encara no ha tingut el bé de rebre a Moreno aquesta legislatura", apunta. Bendodo critica que "la Junta d'Andalusia porti demanant una cita amb Sánchez des del febrer de 2019".

En aquest sentit, Sánchez ha actuat davant les queixes de Bedondo i ha tancat la data per una reunió amb Juanma Moreno, donant preferència a la comunitat andalusa tot i la urgent necessitat de "compartir l'objectiu d'avançar cap a la superació dels reptes comuns mitjançant el diàleg" amb Catalunya, segons fonts coneixedores de la trucada.

Els 9 indults

L'esperada cita entre Sánchez i Aragonès coincideix amb la polèmica a Espanya per la possible concessió dels indults als presos polítics independentistes per part del govern espanyol. Tot i que el Govern s'ha mostrat a favor dels 9 indults perquè suposarien un respir per als represaliats. Aragonès ha advertit que "l'exigència seguirà sent l'amnistia, perquè els indults no resolen el problema de fons".

En paral·lel, la Moncloa ja ha fet saber, per boca del ministre Iceta, que la seva proposta per la ressuscitada taula de diàleg serà recuperar la denominada Agenda pel Retrobament que va plantejar Sánchez al president Quim Torra ara fa més d'un any.

Abans, diàleg a Catalunya

Sobre això, el PSC també té alguna cosa a dir, i ha instat el Govern a reunir una taula de diàleg entre partits catalans abans no es reuneixin amb l'executiu espanyol. Els socialistes catalans demanen "establir un fòrum d'intercanvi de posicions d'idees, d'opinions i parers, de sentiments, on estiguin representades totes les forces escollides democràticament en les darreres eleccions al Parlament"

Aragonès ha concretat que reunirà els partits i les entitats independentistes i que vol activar l'acord nacional per l'amnistia i l'autodeterminació, espais on el PSC no té cabuda pel seu posicionament contra el procés. "La taula de diàleg entre els partits que representem als ciutadans i ciutadanes de Catalunya és essencial per cercar el retrobament social i una sortida al conflicte polític en el qual Catalunya ja porta massa temps immers. L'acord entre Espanya i Catalunya passa primer per l'acord entre catalans i catalanes", asseguren els socialistes.

Imatge principal: Pedro Sánchez i Juanma Moreno - Europa Press