Banderes espanyoles, policies nacionals, pròfugs de la justícia i adoctrinament. El discurs del líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha incorporat els ítems que mai fallen en les seves intervencions, sumat a un to victimista i algunes provocacions: "No superareu els dos anys de legislatura", ha etzibat al Govern format per Junts i ERC.

Carrizosa ha aprofitat el seu torn de rèplica al discurs del president, Pere Aragonès, pronunciat ahir en l'obertura del debat de política general, per apuntar les diferències que veu entre els socis de l'executiu: "Hi ha un govern on el president diu una cosa i el vicepresident una altra".

El líder del partit taronja considera que això és així perquè ambdós partits "estan embrancats en un combat per l'espai independentista", i els ha advertit que "la víctima" d'aquesta batalla són "les persones i les seves famílies". 

En aquest sentit, Carrizosa ha criticat que en motiu d'aquestes qüestions, no estan actuant per reduir les llistes d'espera, per solucionar els problemes d'inseguretat de Catalunya ni han sabut tenir "la talla política" necessària en la inversió de l'aeroport del Prat. 

Ha retret a Aragonès que un dels seus principals objectius sigui culminar la independència i que per fer-ho faci coses com "manar treure la bandera d'Espanya" del seu despatx. Per Carrizosa, la bandera espanyola "representa la llibertat i li agrada a molta gent de Catalunya", i ha retret que si la retira, està desprestigiant un símbol important que, en les seves paraules, representa a tothom: "No sou ningú per retirar la bandera espanyola", li ha etzibat. 

De la bandera espanyola ha canviat a la qüestió de la llengua, assegurant que existeixen "talibans de la llengua catalana" que, amb subvencions públiques "assetgen funcionaris que parlen en castellà", i sobre la voluntat anunciada per Aragonès de convertir la comissaria de la Via Laietana en un centre d'interpretació de la història, ha dit que és una mesura per "inocular odi" des de les institucions.

"Volen imputar les tortures del franquisme a la Policia Nacional de la democràcia", ha subratllat Carrizosa, que també ha aprofitat per parlar dels Mossos d'Esquadra, que ha assegurat que estan deixats "de la mà de Déu" per part del Govern. 

Crítiques a Salvador Illa

Després ha volgut dedicar uns moments al líder de l'oposició, Salvador Illa, a qui ha acusat d'abaixar el cap: "Sempre abaixen el cap amb el nacionalisme, ja ho va fer Pasqual Maragall, Miquel Iceta fent de lampista amb l'Estatut i ara Illa amb els indults".

A més, contra el discurs d'Illa a favor del diàleg i la reconciliació, li ha etzibat que "la culpa del 2017" no és col·lectiva, sinó dels que van "perpetrar el cop d'Estat". "Tenim molt clar que s'ha de derrotar el nacionalisme, perquè fa 10 anys que estem paralitzats per culpa seva", ha afegit Carrizosa. 

Finalment ha posat la mirada en les universitats també per carregar contra la consellera encarregada, Gemma Geis, a qui ha acusat d'actuar com si Catalunya fos "Corea del Nord", inaugurant els cursos de "forma nacionalista" i li ha etzibat que hauria de "tenir vergonya". 

Amb tot, ha alertat a Aragonès, com ja va alertar ahir a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que si consuma l'embat "antidemocràtic" que planteja "per voler ser més independentista que la CUP i Junts", li "aturaran els peus". 

Carrizosa ha acabat el seu discurs assenyalant que Aragonès i el president Carles Puigdemont "s'assemblen més del que es creu", i ha alertat que en cas que l'actual president pretengui saltar-se la legalitat, ho portaran a la justícia: "Ho farem perquè tenim la democràcia i l'estat de dret al nostre costat". 

A la imatge principal, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en el debat de política general / Sergi Alcàzar