La proposta de fer un nou referèndum unilateral d'autodeterminació presentada per la CUP ha posat nerviós l'unionisme, que a través de Ciutadans i el PP ja ha reaccionat iradament. Ara bé, la forma de fer-ho no ha estat la mateixa.

El partit taronja ha tornat a fer gala de la seva tendència amenaçadora amb un tuit del seu líder, Carlos Carrizosa, que s'ha dirigit directament a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i a la resta de membres independentistes de la Mesa.

"Senyora Borràs, cometrà el seu primer acte de desobediència admetent aquest atropellament? Si és així, des de Ciutadans emprendrem totes les accions polítiques i legals. Vostè i els membres separatistes de la Mesa encara tenen fins demà per pensar-s'ho dues vegades", ha tuitat amb un to amenaçador.

TUIT carrizosa

Cal recordar que els membres independentistes de la Mesa de les dues darreres legislatures han estat encausats per permetre debats i propostes sobre l'autodeterminació i la monarquia i, també, per la llei de transitorietat jurídica que va permetre celebrar el referèndum de l'1-O.

El PP, a l'espera dels lletrats

Els populars també han reaccionat, però amb més moderació. El seu líder, Alejandro Fernández, ha assegurat que seguiran els consells dels lletrats, com recorda que fan "sempre", i que estaran atents als termes de la iniciativa i a si es correspon amb la legalitat.

De totes maneres, el líder popular ha dit que els votants de la CUP s'haurien de sentir "decebuts i empipats" perquè es proposi un nou referèndum després de l'1-O.

"Això demostra que tot l'independentisme, la CUP inclosa, el que vol fer és viure del 'procés', viure de renda, i tenir enganyada la ciutadania i a la mateixa roda de hàmster. Crec que fins i tot la CUP ha caigut en aquesta temptació", ha comentat.

El pla B de la CUP

La proposta de la CUP passa per celebrar un referèndum abans que s'acabi la legislatura i vol ser el pla B a la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, que els anticapitalistes estan convençuts que fracassarà.

El text que els cupaires presentaran demà al debat sobre política general proposa que el Parlament es comprometi a aprovar un nou referèndum i insta el Govern a fer "tot el possible" perquè tiri endavant. De fet, la proposta contempla en el seu preàmbul que l'única via de resolució del conflicte català és l'autodeterminació.

Ara, el document haurà de passar primer per la Mesa del Parlament per a la seva tramitació. Després, haurà de comptar amb la majoria de vots perquè tiri endavant, la qual cosa comporta que els anticapitalistes hauran de negociar amb els partits del Govern per tal que prosperi.

 

Imatge principal: el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en un ple al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar