L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín (PSC), no dimitirà. Així ho ha anunciat en una roda de premsa aquest dijous a la tarda després d'haver estat detinguda i posada en llibertat aquest mateix matí per la presumpta caixa B del Consell Esportiu de la ciutat que governa.

Marín en cap cas ha posat en dubte que no sigui innocent i, davant de les possibles insinuacions o, directament, acusacions d'altres partits, ha fet una crida a respectar la presumpció d'innocència. També ha volgut aclarir que "no és cert" que no hagi fet res després que l'extinent d'alcalde Jaume Graells li comuniqués la presumpta trama de corrupció.

Marín ha explicat que només conèixer la possible existència d'irregularitats va informar la secretària general del consistori, va comprovar que les subvencions havien estat "ben atorgades", va citar per separat els dos regidors socialistes implicats i va demanar una auditoria "econòmica, financera i fiscal" per al Consell Esportiu.

A disposició de la justícia

Sobre l'interrogatori d'aquest matí a la comissaria de la policia espanyola al barri de la Verneda (Barcelona), Marín ha tret pit per haver declarat "tot i que tenia el dret a no fer-ho". D'aquesta manera, la dirigent socialista ha volgut defensar la seva disposició a col·laborar amb la justícia. De fet, ha dit que vol declarar aviat davant del jutjat que porta el cas, que és el número 2 de l'Hospitalet de Llobregat.

Pel que fa a la presumpta trama de corrupció, l'alcaldessa no ha entrat en detalls al·legant que hi ha persones que coneixen millor el funcionament intern de la institució "com els funcionaris". Tanmateix, sí que ha revelat que les explicacions que li van donar els dos regidors van ser "contradictòries" i amb temes "personals i, fins i tot, sentimentals" pel mig.

Més enllà de confirmar que no dimitirà ni a l'Ajuntament de l'Hospitalet ni a la Diputació de Barcelona, Marín ha revelat que encara no ha parlat amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, però que té previst fer-ho abans que acabi el dia.

Malversació i omissió del deure de perseguir un delicte

Marín està sent investigada per la policia espanyola pels presumptes delictes de malversació i omissió del deure de perseguir un delicte. Tot i haver estat detinguda avui mateix, ha estat posada en llibertat amb l'obligació de comparèixer davant del jutge quan se li requereixi.

En el cas s'investiguen les subvencions rebudes al Consell Esportiu de l'Hospitalet per part de l'ajuntament que presideix Marín i també els fons rebuts del Consell Català de l'Esport. Concretament, el jutge investiga si el Consell Esportiu de l'Hospitalet va destinar a fins particulars algunes de les ajudes públiques que gestiona i si ho va justificar amb documentació falsa.

El terratrèmol polític

A part de les conseqüències jurídiques i legals que pugui tenir la imputació de Marín, ja ha provocat un terratrèmol polític. I és que, ràpidament, ERC ha demanat a JxCat que trenqui el polèmic pacte amb els socialistes a la Diputació i, de fet, ha assegurat que presentarà una moció de censura contra la dirigent socialista si no dimiteix, cosa que ella mateixa ja ha confirmat que no farà.

Cal recordar que els republicans van criticar l'acord del PSC i JxCat des del primer moment, ja que sempre van aspirar a governar l'entitat amb el suport de JxCat i els comuns. Tot ve d'una suma de suports bastant enrevessada: el pacte entre el PSC i JxCat suposava una majoria simple de 23 diputats, la mateixa que tenia la unió d'ERC i els postconvergents. La diferència, però, és que si amb el primer supòsit PP, Ciutadans i comuns es van votar a si mateixos permetent així el govern socioconvergent, el segon hauria portat aquests grups a poder votar Marín, qui hauria obtingut el suport de 28 diputats, imposant-se als 23 d'ERC i JxCat.