Contundent repàs el que ha fet el líder de l'oposició, Carlos Carrizosa, al Govern i el seu màxim representant, el vicepresident Pere Aragonès, en el debat sobre la gestió de la Covid-19 que s'ha fet aquest dimecres al matí al Parlament.

"Volien la independència i són el govern autonòmic més incompetent d'Espanya", ha etzibat Carrizosa en un discurs que no ha deixat cap espai per a la treva. El líder de Cs a Catalunya ho té clar: "No hi ha diferència entre vostès i els pitjors gestors que pugui haver-hi a Espanya".

Segons ha denunciat, els sectors afectats "han estat molt responsables" i, per contra, no han rebut cap ajut del Govern. "La primera fase de la reobertura va arribar tard. Molts no van poder tornar a obrir els seus negocis, ja que no tenien recursos materials ni humans per fer-ho. Vostès pensen que un negoci pot sobreviure un mes i mig tancat sense rebre ingressos ni ajudes?", ha criticat.

terrassa coronavirus madrid - efe

El govern d'Ayuso no ha tancat bars ni restaurants durant la segona onada de la Covid / Foto: Efe

Madrid i Castella i Lleó, els exemples a seguir

Carrizosa ha posat com a exemple a seguir en la gestió de la pandèmia els governs autonòmics de Castella i Lleó i Madrid, dels quals Ciutadans forma part. En relació al suposat dumping fiscal que hi ha a la regió que governa la popular Isabel Díaz Ayuso, Carrizosa l'ha negat i ha contraatacat assegurant que "el que hi ha a Espanya són inferns fiscals i identitaris".

"Deixin de fregir a impostos a les classes mitjanes i de multar els que retolen els seus negocis en castellà. A Madrid som uns referents de la gestió de la pandèmia per a aquests col·lectius. S'han mantingut oberts els comerços i els restaurants respectant les mesures de seguretat", ha contrastat.

A Castella i Lleó, Carrizosa s'ha vanagloriat que el govern va tancar negocis amb consens amb els sectors afectats i destinant ajudes de 290 milions d'euros. "I allà el pressupost és de 10.000 milions, no com el de Catalunya que és de 33.000 milions. Però és clar, allà el govern va aconseguir els diners perquè no té despeses com la NASA catalana o la televisió més cara de totes amb diferència", en referència a TV3. Més tard, però, Aragonès ha matisat que aquestes ajudes són fetes, molt majoritàriament, a través de crèdits. "És el que no volen els sectors d'aquí", ha dit.

En la mateixa línia que Carrizosa, el líder del PPC, Alejandro Fernández, ha reclamat aquest dimecres al Govern tenir la "mirada oberta" per aplicar experiències que han funcionat en altres comunitats, com Madrid, i no actuar en clau electoral a l'hora de gestionar la pandèmia del coronavirus.

Iceta, portaveu de patronals i sindicats

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat a Aragonès que atengui la petició de Foment, Pimec, UGT i CCOO i impulsi mesures per compensar els sectors afectats.

Miquel  Iceta Parlament 2   Sergi Alcàzar

Miquel Iceta durant la seva intervenció al ple de la Covid / Foto: Sergi Alcàzar

El líder socialista ha denunciat que el Govern no està utilitzant tots els recursos al seu abasta per pal·liar les mesures de la crisi i ha criticat "la divisió interna i els missatges contradictoris" en el sí de l'Executiu.

Iceta ha celebrat també l'aprovació que es preveu dels pressupostos espanyols i ha insistit en la pluja de milions que suposarà: una transferència a Catalunya de 24.000 milions d'euros provinents dels fons europeus que hauran de servir, segons ha dit, per millorar el sistema de rastreig de contactes.

Comuns i CUP insisteixen en les mesures

En la mateixa línia s'ha expressat la diputada dels comuns Marta Ribas, que ha demanat al Govern que planifiqui, que augmenti la despesa social i que aprengui dels errors, perquè segons el seu parer l'Executiu català no ha fet tot el que pot fer front al Covid: "Planifiquin, gastin i rectifiquin els errors del passat".

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha demanat acompanyar les restriccions per fer front a la pandèmia amb mesures socials i teixir una "nova institucionalitat" per afrontar la crisi provocada pel coronavirus i els reptes que té la societat catalana.