La cúpula policial en època del govern de Mariano Rajoy no deixa de sumar causes als jutjats. L’Audiència de Madrid ha imputat alts càrrecs del Cos Nacional de la Policia per haver aturat i ocultat una investigació oberta per la Unitat d’Afers Interns al llavors comissari José Manuel Villarejo en el mac del cas del petit Nicolás.

Aquesta investigació neix de la querella per presumpta corrupció policial que va presentar el setembre del 2018 l’antic número dos d’Afers Interns, Rubén Eladio López, quan la unitat la dirigia Marcelino Martín Blas. Entre els investigats es troba l’exdirector general de la Policia, Germán López Iglesias i dos exdirectors adjunts: Eugenio Pino i Florentino Villabona. López apunta en la seva querella a possibles delictes d'assetjament laboral, organització criminal i ocultació de proves, entre altres, suposadament comesos durant l'època de Jorge Fernández Díaz i Juan Ignacio Zoido a Interior.

Cas petit Nicolás

L’Audiència ordena al jutjat d’instrucció número 49 de Madrid que reprengui la investigació de la querella, després que el febrer del 2020 López presentés un recurs de queixa per no haver-se practicat cap diligència en dos anys.

A la querella, López denuncia que la cúpula policial va arxivar les investigacions que havia estat encarregada per Afers Interns sobre la implicació de Villarejo en el cas del petit Nicolás. López formava part de la comissió judicial que investigava el cas i va descobrir els negocis de l’excomissari al marge de la seva activitat policial així com la seva fortuna.

L’informe que va elaborar López sobre aquests fets va ser arxivat el 2015 i tres anys després, va decidir presentar la querella, on denunciava com càrrecs d’Interior van intentar que frenés la investigació.

Villarejo

Precisament aquest dimecres, l'Audiència Nacional ha acordat la posada en llibertat del comissari jubilat i en la presó preventiva en tres de les més de trenta peces que s'instrueixen contra ell en el marc de la macrocausa Tàndem. La resolució no suposa la seva excarceració perquè pesa sobre ell la presó provisional acordada pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, Manuel García-Castelló, per la resta de peces.

Foto principal, José Manuel Villarejo declara en un judici celebrat aquest gener / Europa Press