Després de més de tres anys de presó preventiva, José Manuel Villarejo podrà tornar a trepitjar el carrer. El magistrat de l’Audiència Nacional i instructor del cas Tàndem, Manuel García-Castellón, ha acordat la posada en llibertat provisional del comissari jubilat, que aquest any expirava el termini màxim per a la presó sense sentència condemnatòria. Des del novembre de 2017 es troba a la presó d’Estremera, a Madrid, per on també van passar els presos polítics independentistes en el seu moment. Probablement aquesta tarda ja sortirà del centre penitenciari.

El magistrat instructor ha decidit posar-lo en llibertat justament davant la impossibilitat de començar el judici oral abans de novembre d'aquest any, quan expira el termini màxim legal de la presó preventiva, que és de dos anys, més dos de prorrogables. A l'escrit, el jutge que l'estat de la tramitació de la peça principal i de les separades continuen en fase d'instrucció.

 

Això sí, li imposa mesures cautelars: compareixences diàries davant del jutjat, retirada de passaport amb prohibició d'obtenir-ne un de nou, prohibició de sortida del país i la comunicació de qualsevol canvi de domicili o residència. Si s'incomplís alguna d'aquestes mesures, García Castellón revisaria la seva situació.

En un gir inesperat de guió, ha estat la Fiscalia Anticorrupció la que ha sol·licitat avui mateix la seva posada en llibertat provisional. Ho ha demanat després que la mateixa sala quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional rebutgés el recurs del ministeri públic i confirmés la llibertat provisional en les tres peces separades que es jutjaran a partir del pròxim desembre.

En el seu escrit, la Fiscalia Anticorrupció argumentava que no hi ha risc de fuga pel seu arrelament familiar, professional, social i econòmic. El ministeri públic assenyalava que té la seva residència establerta a Boadilla del Monte (Madrid), on estaria amb la seva dona i la seva filla menor d'edat. Subratllava que aquest immoble era proper a un jutjat, "fet que indubtablement facilita la seva vigilància i control". A més a més, segons la Fiscalia, tot el seu patrimoni està "subjecte al procés" i, per tant, "minimitza un hipotètic risc de fuga que seria difícilment imaginable en aquesta pandèmia global".

Absolt del primer judici

El passat 25 de gener, l’excomissari va rebre la primera sentència de les moltes causes judicials que té obertes. Concretament, el jutjat número 8 de Madrid va absoldre Villarejo dels delictes d’injúries i denúncia falsa dels quals havia estat acusat per part de Félix Sanz Roldán, exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). En la vista oral, celebrada aquell mateix mes, va declarar l’examant del rei Corina Larssen. L’empresària va acusar la intel·ligència espanyola d’amenaçar-la seguint ordres del rei emèrit, Joan Carles I. La Fiscalia li demanava un any de presó i inhabilitació i el CNI li demanava dos anys de privació de llibertat.