L'Audiència Provincial de Madrid ha absolt a l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la policia Eugenio Pino i a l'inspector en cap Bonifacio Díez dels delictes pels quals van ser jutjats per l'obtenció d'un pendrive amb informació de la família Pujol de procedència presumptament il·lícita.

El tribunal retreu a Pino una conducta "allunyada d'un correcte actuar professional" i afirma que el seu "obscurantisme" sobre l'origen de la informació "va posar seriosament risc de contaminació la investigació sobre Jordi Pujol Ferrusola" desenvolupada a l'Audiència Nacional i que el jutge acaba de tancar amb el processament de tota la família.

Els magistrats conclouen que Pino "va faltar greument als deures de lleialtat de la policia judicial envers la investigació processal", però determinen que no cap una condemna perquè que "es desconeix "qui, com i quan va accedir a la totalitat de la 'vida informàtica' de Jordi Pujol Ferrusola" i "com i a través de qui va arribar" aquesta informació a poder del DAO, de manera que no està provat que utilitzés el seu càrrec per aconseguir-lo.

Pino i Díez van ser jutjats per delictes de revelació de secrets, fals testimoni i estafa processal en una causa en la qual la Fiscalia va demanar l'absolució, però en la qual Podemos va arribar a demanar 10 anys de presó per a l'excap operatiu de la policia, que considera un dels responsables de la denominada "policia patriòtica" quan Jorge Fernández Díaz era ministre de l'Interior.

La família Pujol, a judici

La peça principal del cas Pujol ja ha quedat vista per a judici. Aquest dijous, el jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha tancat la instrucció. A la seva interlocutòria, el magistrat ha proposat enviar a judici a tots els membres de la família de l'expresident de la Generalitat per entendre que "van formar una organització criminal que, aprofitant la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes".

A la interlocutòria, de 509 pàgines, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 considera que els fets investigats podrien ser constitutius dels delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental.

Fotografria: L'excap de la policia espanyola, Eugenio Pino / EFE