No hi ha manera. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) deixa sense data el nomenament dels dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que tenen el mandat caducat des del juny. El ple d’aquest dijous – que ha durat més de tres hores - ni ha servit per desbloquejar la situació ni ha posat noms sobre la taula de possibles candidats, tal com pretenia el president del CGPJ, Carlos Lesmes, i el sector progressista. Segons expliquen fonts del Poder Judicial, el conclau ha aprovat les regles de procediment per designar els dos futurs membres del tribunal de garanties i llença la pilota endavant a l'hora buscar la data pel ple.

Ple CGPJ renovació càrrecs Tribunal Constitucional Foto: CGPJ
El Poder Judicial ajorna l'elecció dels dos magistrast del TC. / Foto: CGPJ

El procés apunta a que no serà immediat. Segons les regles pactades aquest dijous, el ple de designació l'haurà de convocar el mateix Lesmes - o si el demanen almenys 5 vocals - i haurà de portar una proposta dels candidats. A l'hora de votar, perquè s'aprovin els noms, la votació haurà de comptar amb tres cinquenes parts del ple (12 de 19 vocals). Tot i així, els vocals podran presentar propostes de magistrats addicionals fins que comenci la sessió, que no té data. 

Els conservadors guanyen

Portaven dies avisant i, al final, l’amenaça dels vocals conservadors del CGPJ s’ha concretat. Fent valer la capacitat de veto que tenen, els 8 crítics se n’han sortit amb la seva i han ajornat l’elecció dels dos magistrats del TC que tenen pendent. La designació estava prevista pel ple d’aquest dijous, que ha acabat abans de les tres del migdia, però han convençut Lesmes perquè que deixi la tria per més endavant. A la pràctica és una victòria formal d’aquest grup de vocals davant dels anomenats progressistes, que malden per buscar una sortida a la situació abans del 13 de setembre.

I res fa pensar que s’acordin els candidats abans d’aquest dia. És la data en què expira el termini per elegir-los, tal com marca la reforma exprés de la llei orgànica del Poder Judicial. Si no hi quòrum abans de dimarts de la setmana que ve, el bloqueig conservador faria incomplir la norma aprovada aquest estiu pel poder legislatiu, que va irritar la dreta espanyola afirmant que era “una contrareforma” que perseguia “una ocupació del Constitucional” i “una merma de la independència judicial”. En la reunió d’aquest dijous, Lesmes volia que el conclau escollís els substituts de Santiago Martínez-Vares i Juan Antonio Xiol. Un cop se'ls trobi substituts, el govern Sánchez té previst nomenar els dos que li pertoquen per girar la truita i que la majoria al TC passi de conservadora a progressista.

Lleis en espera

El sector crític té capacitat de veto perquè, per a la votació, fan falta 12 vots dels 19 vocals del CGPJ i si els 8 conservadors es posen d’acord poden obstruir l’elecció. I pot anar d'un vot. Aquest setge s’interpreta com un desafiament al govern central, que té previst escollir els dos magistrats que li pertoquen tan bon punt ho hagi fet el CGPJ. L’elecció dels 4 magistrats nous del TC faria decantar la balança de la majoria conservadora actual a la progressista i això preocupa a la dreta judicial. El tribunal interpretador de la Constitució té al calaix una bateria de lleis importants, com la Celáa, la de l'eutanasia o la de l'avortament del 2010.

I quina setmana per a Carlos Lesmes. Va començar la setmana lamentant el bloqueig al CPGJ, aquest dimecres ha amenaçat de dimitir si el president espanyol Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no pacten la renovació dels òrgans judicials en funcions i va acabar dient que desconfiava de la desjudicialització del procés independentista afirmant que “existeix risc de fuga de la llei”.