El president del Consell general del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha iniciat una marató de nomenaments malgrat que el consell està pendent de ser renovat des de fa més de mig any, i aprofita per col·locar en els alts tribunals espanyols magistrats conservadors. La periodista Elisa Beni denuncia en un article a eldiario.es aquesta “insòlita situació” i es pregunta si un CGPJ caducat pot prendre aquesta mena de decisions.

El CGPJ ja ha aprovat 13 nomenaments i abans de l’agost té previst aprovar-ne 25 més. Entre les vacants a renovar n’hi ha de transcendents com ara el president  el nomenament del president de l’Audiència Nacional o quatre magistrats del Tribunal Suprem.  

Darrera aquesta pressa del president del CGPJ per tancar els nomenaments d’alts magistrats hi ha, segons Beni, mantenir una majoria conservadora a les altes instàncies judicials abans que tingui lloc la renovació del CGPJ. Aquesta renovació va quedar avortada el novembre passat, després que fracassés l’acord del PSOE i el PP que col·locava Manuel Marchena al capdavant del CGPJ.

Situació anòmala

Segons Beni, hi ha qui denuncia des de dins del CGPJ que “aquest consell, la seva organització i la seva composició, la seva actual deriva ‘és maligna per a la democràcia i ha de ser renovat immediatament’”. Precisament, Concepción Sáez, vocal del CGPJ a proposta d’IU, va fer un vot particular a un dels nomenaments on alertava de la situació anòmala que suposava que un ens en funcions aprovés nomenaments de tal importància.

Els 13 nomenaments fets fins ara s’han regit per unes bases de convocatòria redactades per quatre vocals del CGPJ, sense haver estat escoltades les associacions judicials i sense haver estat debatudes al ple. Totes les associacions judicials, excepte la conservadora i majoritària Associació Professional de la Magistratura (APM), han portat aquestes bases als tribunals per tal que siguin anul·lades.