El pacte entre el PSOE i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem ha generat un munt de crítiques, no només des de les forces polítiques que han quedat al marge o les associacions de jutges. Entre les files populars també ha generat força desconcert. Davant d’aquesta situació, el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ha enviat aquest cap de setmana un whatsapp als seus companys de la Cambra on defensa l’acord.

Cosidó, segons informa avui El Español, qualifica el pacte d’esperançador. "Ha estat una jugada estupenda”, assegura, i els recorda que amb el nomenament de Manuel Marchena com a president del CGPJ i del Suprem controlen “des del darrere” la sala segona de l’alt tribunal —la sala penal que ha de jutjar el cas 1-O i la sala 61. “Ens jugàvem les renovacions futures de dues terceres parts del Suprem i centenars de nomenaments en el poder judicial, vitals per al PP i per al futur d'Espanya”.

El portaveu del PP recorda que el pacte previ donava 10 vocals al PP mentre que el PSOE en tenia 10 més la presidència. Amb la negociació, els populars han aconseguit la presidència i, encara que perden un vocal i hi ha majoria progressista al ple, el vot de qualitat del president dona un empat numèric.

Millor de vocal que contra el PP

L’extens argumentari per justificar el pacte també busca calmar els ànims davant del fet que entre els vocals del PSOE es trobi el magistrat José Ricardo de Prada, que va jutjar el cas Gürtel i va condemnar el PP com a beneficiari de la trama de corrupció, sentència que va acabar amb la moció de censura a Mariano Rajoy. Cosidó recorda que hi havia el pacte previ de no vetar cap nom i afirma “en qualsevol cas, treure De Prada de l’Audiència Nacional és bo. Millor de vocal que no posant sentències contra el PP".

El portaveu popular recorda als 146 senadors del seu grup que “aquest repartiment 50% per als propers anys suposa més del que ens correspondria pel nombre d'escons o si haguessin entrat altres forces polítiques”.

El missatge sencer

"El pacte previ suposava (10 PSOE + 10 PP + el president (magistrat del Suprem) PSOE = 21 ) i sense dret a veto dels candidats proposats per l'altre. 

"= (12 jutges + 8 juristes de reconegut prestigi (JRP) + 1 president) = 21

"= ((3 jutges PP Congrés + 3 jutges PSOE Congrés + 3 jutges PP Senat + 3 jutges PSOE Senat) + (2 JRP PP Congrés + 2 JRP PSOE Congrés + 2 JRP PP Senat + 2 JRP PSOE Senat) + 1 President = 21

"Dit d'una altra manera: El PP hagués tingut 10 vocals, i el PSOE 10 vocals + el president = 11. 

"Amb la negociació, el PP té 9 vocals + el president = 10, i el PSOE té 11 vocals.

"Amb altres paraules, obtenim el mateix numèricament, però posem un president excepcional, que va ser vetat per Rubalcaba en 2013, i ara no. Un president gran jurista amb moltíssima experiència al Suprem, que prestigiarà el TS i el CGPJ, que falta li fa, i amb una capacitat de lideratge i auctoritas perquè les votacions no siguin 11-10 sinó properes al 21-0. I a més controlant la sala segona des del darrere i presidint la sala 61. Ha estat una jugada estupenda que he viscut des de la primera línia. Ens jugàvem les renovacions futures de 2/3 del TS i centenars de nomenaments en el poder judicial, vitals per al PP i per al futur d'Espanya. 

"L'única cosa que pot sonar malament són els nomenaments d'alguns vocals del PSOE, però el pacte previ suposava no posar vetos a noms, per no eternitzar la renovació que té data de caducitat, el 4 de desembre. En qualsevol cas treure De Prada de l'Audiència Nacional és bo. Millor de vocal que posant sentències contra el PP.

"Una altra consideració important, és que aquest repartiment 50% per als propers anys, suposa més del que ens correspondria pel nombre d'escons o si haguessin entrat altres forces polítiques.

"En fi, un resultat esperançador. El que llegeixo aquests dies és d'una ignorància que ratlla el delicte. Si algú vol més detalls, estic encantat. Abda forta".